Universităţile britanice, asaltate de elevii din Transilvania. Nu le pasă de Brexit

Universităţile britanice, asaltate de elevii din Transilvania. Nu le pasă de Brexit
| Foto: Gre.ac.uk

Universităţile din Marea Britanie sunt asaltate de elevii din mai multe judeţe ale Transilvaniei care participă la târgul educaţional RIUF de la Cluj-Napoca, aceştia susţinând că nu îşi fac probleme din cauza efectelor Brexit-ului.

Maria este elevă în clasa a XII-a la un liceu din Cluj-Napoca, unde a studiat limba engleză intensiv, şi vrea să urmeze o universitate din Marea Britanie, pentru că ar avea o mulţime de oportunităţi după absolvire.

”Dacă ai o diplomă eliberată de o universitate britanică poţi să te angajezi oriunde în lume, din SUA, Canada până în Australia sau Noua Zeelandă. Aceste instituţii sunt recunoscute la nivel mondial pentru calitatea învăţământului, nu poţi da greş cu o astfel de universitate. Sunt interesată de o carieră în finanţe internaţionale, nu mă sperie ce se va întâmpla cu Brexit-ul. Indiferent ce va fi, ei nu vor renunţa la standardele care i-au făcut renumiţi”, a spus eleva.

Poza noua 21.03.2018

Paul, elev de liceu în clasa a XII-a la un alt liceu clujean, este atras tot de învăţământul superior britanic, pe partea de finanţe - bănci.

”Caut o universitate din Londra, oportunităţile sunt extraordinare după absolvire. Visez la un job în City-ul londonez. În plus, mă atrage şi viaţa de student de acolo, amalgamul de naţionalităţi, prietenii pe care poţi să ţi-i faci. Un alt atuu ar fi faptul că avem cursă aeriană directă Cluj-Napoca – Londra, aşa că mi-ar fi mult mai uşor. Nu mă gândesc la Brexit, nu cred că va avea vreun efect negativ pentru cei care studiază în Marea Britanie, pentru că altfel nu s-ar înghesui chinezii, indienii, ruşii să studieze acolo”, a subliniat Paul.

Raymond Powell, reprezentant al Universităţii Greenwich din Londra, a declarat că în cadrul RIUF se încearcă atragerea unor studenţi extraordinari din România care să studieze în Marea Britanie.

”Îi încurajăm să vină la noi, avem peste 300 de studenţi români care învaţă deja la Greenwich, sunt foarte buni, şi urmează specializări precum business, finanţe, arhirectură, IT. Nu ştim ce se va întâmpla în cadrul Brexit-ului, dar ceea ce ştim sigur este că vrem să recrutăm studenţi în continuare. Indiferent ce se va întâmpla cu Brexit-ul, noi vrem să ne menţimem standardele educaţionale înalte şi vom căuta să atragem cei mai străluciţi tineri, din România şi din alte ţări”, a spus Powell.

 

La RIUF Cluj-Napoca îşi prezintă ofertele educaţionale 25 de universităţi din Marea Britanie, printre care Northumbria University, University of Greenwich, London, University of Birmingham, University of West London, University of Plymouth.

Victoria Stan, coordonator Edmundo, serviciul gratuit de consiliere pentru universităţile partnere din cadrul RIUF, a explicat că universităţile din Marea Britanie percep o taxă de şcolarizare de 9.000 de lire sterline pe an, dar studenţii nu trebuie să o plătească întrucât Guvernul Marii Britanii o acoperă printr-un împrumut guvernamental oferit acestora.

”Universităţile britanice oferă şi foarte multe burse studenţilor, unele chiar de 10.000 de lire pe an, în funcţie de notele acestuia în timpul liceului sau de venitul familiei, burse sociale, ceea ce este foarte convenabil pentru cetăţenii români”, a spus Stan.

În cadrul RIUF sunt prezente cu oferte şi universităţi din ţări nordice, percum Suedia sau Danemarca, unde învăţământul superior este gratuit, dar şi universităţi unde se percep taxe anuale.

”Taxa de şcolarizare în Olanda este de 9.000 de euro pe an, dar este acoperită printr-un împrumut acordat de Guvern. De asemenea, dacă un student lucrează în regim part time primeşte o bursă de 380 de euro pe lună şi beneficiază de transport gratuit în toată ţara pe autobuze sau trenuri”, a precizat Victoria Stan.

Ruxandra Zaharia, PR Manager RIUF, a declarat, la rândul său, că la târgul educaţional care se desfăşoară la Cluj-Napoca participă peste 70 de universităţi din 9 ţări, precum Marea Britania, Germania, Olanda dar şi România.

”Aşteptăm peste 3.000 de vizitatori, elevi de liceu din mai multe oraşe ale Transilvaniei – Baia Mare, Zalău, Bistriţa, Satu Mare, Târgu Mureş”, a spus Zaharia.

Comenteaza