Un liceu din centrul Clujului nu îşi deschide porţile în septembrie: "Sălile arată ca nişte grajduri de la CAP"

Un liceu din centrul Clujului nu îşi deschide porţile în septembrie:
Cei peste 700 de elevi ai unui liceu din centrul Clujului vor începe anul şcolar 2015-2016 în alte unităţi de învăţământ. Totul se întâmplă din cauza lucrărilor de modernizare, care nu permit ca orele de curs să se desfăşoare aşa cum ar trebui.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de începutul anului şcolar, Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca nu este gata să îşi primească elevii. Asta pentru că instituţia de învăţământ este în plin şantier: curtea este plină de schele şi materiale de construcţii, holurile s-au umplut de praf, iar vechiul acoperiş urmează să fie înlocuit, astfel că mai multe săli au rămas pur şi simplu sub cerul liber. La Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" se desfăşoară lucrări de modernizare în cele 20 de săli de curs.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a inspectat marţi mai multe unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca, printre care şi două şcoli ale căror clădiri se află plin şantier de modernizare. "Aici nu va începe şcoala luni. Elevii vor fi trimişi la alte două şcoli din centru. Sunt nişte săli improvizate care arată ca nişte grajduri de la CAP-ul (cooperativă agricolă, n.red.) din Apahida", a constatat prefectul.

Şantierul de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" a început în iunie, însă pare că nu se desfăşoară conform graficului de lucrări. Mai exact, directoarea instituţiei spune că în contract era prevăzut ca un număr de 105 muncitori să lucreze pentru a finaliza lucrările de renovare. În realitate însă, nu mai mult de zece oameni au trecut, zi de zi, pragul şantierului.

Pe de altă parte, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că încă de la început a fost stabilită o strategie alternativă în cazul în care lucrările nu erau gata înainte de 15 septembrie. Mai exact, copiii vor ţine orele de curs în sălile Colegiului "Anghel Saligny" Cluj-Napoca, respectiv ale Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu.

"Clasele mici vor fi repartizate la Colegiul Saligny, iar cele mari la Liceul Bălcescu. Nu ne puteam asuma siguranţa copiilor în condiţiile în care lucrările sunt în plină desfăşurare. Am luat în considerare aceste alternative de mult timp, totul era pregătit. Mâine (miercuri, n.red.) se întâlnesc directorii instituţiilor pentru a stabili exact toate detaliile", a precizat Cuibus.

Trei instituţii de învăţământ din Cluj-Napoca, între care Şcoala Gimnazială "Ion Agârbiceanu", Liceul Teoretic "Avram Iancu" şi Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", sunt modernizate pe bani europeni, printr-un amplu proiect de reabilitare a infrastructurii educaţionale şi creştere a capacităţii de şcolarizare. Dacă lucrările la Liceul "Avram Iancu" sunt destul de avansate, lucrurile nu stau la fel de bine la celelalte două şcoli. Pe de altă parte, termenul de finalizare a lucrărilor este luna mai a anului viitor.

Comenteaza