Ultimatum adresat DGASPC Cluj: De la 1 Mai, educatorii NU VOR MAI GĂTI pentru copiii instituționalizați

Ultimatum adresat DGASPC Cluj: De la 1 Mai, educatorii NU VOR MAI GĂTI pentru copiii instituționalizați

Sindicatul Național Pro Lex atrage atenția asupra unei situații grave care se derulează de o lungă perioadă la DGASPC Cluj și care, o dată cu data de 1 mai, va deveni imposibil de gestionat dacă nu se iau măsuri urgente.

Educatorii Unităților de Tip Familial din Gherla nu vor mai găti și nu vor mai asigura servicii de curățenie pentru copiii instituționalizați, se arată într-un comunicat ProLex.

Potrivit sindicatului, decizia extremă vine ca urmare a încercărilor eșuate de a încerca o rezolvare pe cale constructivă a unei situații care trenează de multă vreme și care este în dezavantajul educatorilor, dar mai ales al copiilor. 

Mai mult, Pro Lex suține că educatorii sunt supraîncărcați, ajungând să facă exclusiv munca de îngrijitori, fără a mai reuși să se ocupe efectiv de educația copiilor instituționalizați și de pregătirea lor pentru o integrare optimă în societate – așa cum a fost enunțat, în fapt, rolul acestor Unități de Tip familial.

"Iată despre ce este vorba, pe scurt:

În urma reorganizării de anul trecut, infirmierele și bucătarii din cadrul UTF au fost transferați în alte sectoare, sarcinile acestora fiind preluate de educatori.

Educatorii îsi petrec cea mai mare parte a timpului de muncă în bucătăriile unităților unde sunt cazați permanent copiii. Pe lângă gătitul pentru 6, 8, 10 sau 12 copii, au ajuns să aibă și alte sarcini casnico-gospodăresti, respectiv să se ocupe de curățenia în băi sau dormitoare și de spălatul rufelor.

Practic, sub pretextul că e nevoie ca educatorii să învețe copii să gătească, s-a lăsat total în responsabilitatea acestora pregătirea zilnică a meselor, dar și curățenia în unitățile de cazare.

PRO LEX atrage atenția că, în fapt, cerințele postului de educator sunt studii superioare specializate domeniului de activitate, nu cursuri de bucătar sau infirmier.

În contractul de muncă al educatorilor scrie clar la obiectul muncii: „educație copii”, iar aceștia NU își pot exercita profesia și NU îi pot ajuta pe copii exact în domeniul pentru care sunt pregătiți și pentru care au fost angajați.

Alte aspecte: copiii cu nevoi speciale

Mai există și alte aspecte importante care fac imposibililă desfășurarea optimă a activităților în aceste centre.
Personalul nu a fost format, nu are atribuții și nu este remunerat pentru îngrijirea copiilor cu handicap, aceștia necesitând o îngrijire și supraveghere permanenta.

UTF sunt prevăzute cu servicii de auto-gospodărire de către rezidenți, însă, din cauza deficientelor, aceștia se află în incapacitatea de a-și îndeplini sarcinile sau au recomandări din partea psihiatrului să nu utilizeze instrumente din bucătărie întrucât se pun în pericol.
Educatorul este nevoit, așadar, să execute toate sarcinile de auto-gospodărire în locul rezidenților și ajunge în imposibilitatea de a-i supraveghea pe aceștia în mod corespunzător.

În plus, personalul este nevoit să întocmească dosarele de încadrare în grad de handicap/orientări școlare, dar și reevaluările.

De asemenea, în prezent exista un singur asistent medical angajat care asigură monitorizarea stării de sănătate a unui număr de 70 copii/tineri.

Rezidenții aflați în evidenta medicului psihiatru au ca si recomandare psihoterapia/terapii cognitiv- comportamentale.

În cadrul UTF nu exist angajat psihoterapeut, sarcinile acestuia fiind distribute psihologilor care sunt supraîncărcați de sarcini, nu sunt formați de către DGASPC Cluj, nu au un spațiu amenajat pentru consiliere (munca psihologului se desfășoară în camera rezidenților, pe patul acestora, în cel mai fericit caz în living, dar fără asigurarea intimității și a confidențialității).

Consumul de droguri transformă educatorii în victime

Nu în ultimul rând, mai trebuie menționat un aspect: în ultima perioadă a luat amploare consumul de substanțe psihoactive în rândul rezidenților, unii chiar de la vârsta de 12 ani.

Sunt cazuri de copii/tineri care consumă substanțe psihoactive și pentru care se impune îngrijire de specialitate.
Acești copii/tineri ar trebui scoși din mediu actual, fiind exemple negative pentru ceilalți rezidenți si, pentru a nu mai avea acces la substanțe, se impune a fi transferați în centre specializate pentru dezintoxicare/reabilitare.

Din cauza consumului de substanțe, acești rezidenți prezintă comportamente deviante (furt, halucinații, violență verbală si fizică, amenințări, comportamente care le pun in pericol viața), educatorul fiind nu doar în imposibilitatea de a-i supraveghea corespunzător, ba uneori și victime.

Sindicatul Pro Lex a atras atenția în repetate rânduri asupra situației de la Gherla, propunând inclusiv unele soluții pentru rezolvarea a măcar o parte dintre aspectele sesizate de angajați.

Povestea educatorilor de la Gherla a fost meditatizată prin intermediul canalului de Youtube și pe pagina de Facebook a sindicatului.

Situația de la UTF Gherla a fost semnalată și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În lipsa oricărei reacții sau încercări de rezolvare a situației de către cei abilitați, educatorii, membri ai sindicatului, își rezervă dreptul prevăzut de lege de a restrânge astfel activitățile în centrele familiale strict la cele prevăzute în fișa postului.

E o nouă încercare de a atrage atenția că trebuie găsite soluții cât mai este posibil. Personalul este oricum insuficient și deja mai mulți angajați, din cauza nivelului de supra-încărcare și a imposibilității de a-și exercita profesia, iau în calcul demisia sau pensionarea anticipată.

Luați măsuri până nu va fi prea târziu!", transmite Sindicatul Național Pro Lex.

Comenteaza