UBB, pe lista scurtă a universităților care sprijină principiile de dezvoltare durabilă promovate de ONU

UBB, pe lista scurtă a universităților care sprijină principiile de dezvoltare durabilă promovate de ONU

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a primit invitaţia de a se alătura reţelei globale a universităţilor care sprijină dezvoltarea durabilă şi de a ajuta astfel la implementarea unor principii promovate de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Vicepreşedintele Senatului UBB, Benedek Jozsef, a afirmat vineri că universitatea clujeană a primit această invitaţie din partea profesorului Jeffrey Sachs, consilier special al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

"Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit 17 obiective de dezvoltare durabilă pentru orizontul de timp 2030 şi domnul profesor Sachs, astăzi, ne-a propus un parteneriat, doreşte ca UBB să facă parte din reţeaua globală a universităţilor care sprijină prin cercetare implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă", a declarat Benedek Joszef, într-o conferinţă de presă.

Prezent la conferinţa de presă, Jeffrey Sachs, care este şi profesor la Universitatea Columbia din New York, a declarat că se aşteaptă la o strânsă colaborare cu UBB şi cu guvernul român în ceea ce priveşte priorităţile dezvoltării durabile.

Întrebat de jurnalişti ce ar recomanda României în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, din 1 ianuarie 2019, Jeffrey Sachs a apreciat că ţara noastră ar trebui să pună în centrul politicilor europene priorităţile dezvoltării durabile, nominalizând strategiile pentru conservarea biodiversităţii, adoptarea unui plan de renunţare la combustibilii fosili sau dezvoltarea unei orientări bazate pe tehnologie.

"Aş spune că, în general, Europa, ca întreg, trebuie să facă mai mult. Într-un fel, acestea sunt ţelurile europene, principiile de dezvoltare durabilă europene au fost adoptate în parte datorită susţinerii puternice a UE pentru aceste concepte şi a promovării dezvoltării durabile. (...) Dar Europa nu are încă un plan referitor la energia europeană sau o strategie integrată de investiţii pentru a atinge scopurile de dezvoltare durabilă. Iar eu sper ca în timpul preşedinţiei UE a României, care este în primul semestru al anului viitor, aceste probleme să fie afirmate în mod clar. Cred că şi momentul este potrivit pentru aceasta. Nu doar că România ar putea juca un rol extrem de semnificativ în a încuraja o acţiune la nivel european în această direcţie, dar eu, personal, cred că, cu interesul puternic al preşedintelui Macron şi cu noua coaliţie guvernamentală din Germania, există o oportunitate reală pentru Europa să meargă mai departe", a spus Jeffrey Sachs.

Profesorul american a primit vineri şi titlul de doctor honoris causa al UBB, iar în cadrul discursului său a vorbit despre inechităţile puternice care există astăzi în lume, despre crizele climatice şi ecologice cărora va trebui să le facă faţă omenirea, precum şi despre pericolul distrugerii resurselor naturale ale pământului, care, împreună, afectează economiile şi societăţile lumii.

Titlul i-a fost acordat profesorului american în urma propunerii comune formulată de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi de cei ai Facultăţii de Geografie din cadrul UBB, pentru prestigiul său ca economist, precum şi pentru contribuţia la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi la reducerea sărăciei extreme şi a foametei din regiunile slab dezvoltate ale lumii.

Comenteaza