UBB devine parte a unui program religios. "Sper să lărgim cooperarea internaţională a universităţii prin acest proiect"

UBB devine parte a unui program religios.
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a semnat acordul de colaborare cu organizatorii unui program internaţional care are ca principal scop comemorarea Reformei religioase din 1517.

În ceea ce priveşte parteneriatul universităţii clujene cu întregul proiect, studenţii vor fi în centrul acţiunilor derulate. În plus, prin afilierea la acest program, UBB va beneficia de un plus de vizibilitate în mediul universitar internaţional.

„Organizatorii au deja un set de programe format, iar noi putem participa la programele care există şi, fireşte, putem propune programe noi.

Facultatea de Teologie Protestantă, la care s-au alăturat Facultatea de Istorie şi Filosofie, cea de Litere şi cea de Drept, care au un oarecare interes în studierea atmosferei reformei protestante din sec. XVI şi a urmărilor pe care această reformă le-a avut pentru societate sunt implicate de la simpozioane, colocvii internaţionale şi până la iniţiative de volume colective, cercetări comune cu universităţi care fac parte din REFO 500, din ţări pentru care reforma a avut o mare importanţă.

Eu sper să lărgim şi cooperarea internaţională a universităţii prin acest proiect, să ne cunoaştem mai bine, sunt şi excursii documentare prevăzute pentru studenţi", a explicat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.

Partenerii proiectului sunt organizaţii religioase, biserici, muzee, precum şi unităţi de învăţământ îşi desfăşoară activitatea într-un mediu unde este reprezentată şi cultura catolică sau protestantă. Organizaţia are în prezent 120 de instituţii membre printre care se află Universitatea Karls Eberhard din Tübingen, Freie Universität din Berlin, Universitatea Catolică din Leuven, Academia de Ştiinţe Maghiară, Universitatea din Copenhaga. 

Studenţii care vor putea participa în program vor fi selectaţi în funcţie de abilităţile de comunicare, de cunoaşterea limbilor străine, de interesul personal în diferite laturi ale modernizării şi de performanţă.

"În acest an în care Clujul a fost capitala europeană a Tineretului, studenţii noştri şi-au lărgit orizonturile, aşa că noi sperăm ca făcând parte din REFO 500 să reuşim să îmbunătăţim şi mobilităţile studenţeşti. Am vrea ca studenţii noştri, de câte ori se organizează o asemenea activitate într-o universitate sau într-o entitate care face parte din acelaşi program, să aibă posibilitatea să participe, să îşi prezinte experienţa de viaţă şi chiar de convieţuire în Transilvania, unde trăiesc mai multe naţionalităţi şi mai multe confesiuni", a precizat rectorul UBB.

Ca reţea internaţională, REFO 500 doreşte să ofere sprijin în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale între instituţiile membre. Prin îndreptarea atenţiei spre diferitele proiecte care se vor organiza în viitor şi care sunt concentrate asupra efectelor istorice, religioase, politice, sociale şi culturale ale reformei, REFO 500 oferă atât cadru de conlucrare pentru temele similare sau apropiate, cât şi iniţierea proiectelor noi, cu concepţie originală, de interes şi culoare locală.

Comenteaza