TOPUL celor mai solicitate şcoli. Număr record de clase pregătitoare în instituţiile de învăţământ din centru

TOPUL celor mai solicitate şcoli. Număr record de clase pregătitoare în instituţiile de învăţământ din centru
După finalizarea primei etape de înscrieri a elevilor în învăţământul primar, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a decis suplimentarea planului de şcolarizare cu 22 de clase pregătitoare, ca urmare a numărului mare de solicitări.

Cele mai cerute şcoli la care unde s-a înregistrat cel mai mare număr de înscrieri au fost cele din zona centrală. În fiecare primăvară, sute de părinţi clujeni folosesc un mic truc pentru ca micuţii lor să înveţe la şcolile din centru: în loc să îi înscrie la unităţile de învăţământ arondate reşedinţei, oamenii obţin flotant în zonele apropiate şcolilor la care vor să îşi înscrie copiii.

"Diferenţele între numărul celor care stau cu adevărat în zonă şi cei care şi-au făcut flotant este uriaşă la şcolile acestea. Discutăm de 20-25% care au domiciliul real în centru. Dar asta este, noi nu putem decât să respectăm legea. Problema e că în momentul în care tu ai opt clase pe pregătitoare, îţi dai seama că, înmulţit cu cinci, ai avea 40 de clase numai la învăţământul primar. Dacă merg în ritmul acesta, nu vor avea spaţii", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ.

Cele mai multe înscrieri s-au înregistrat la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, unde peste 200 de copii au fost admişi în clasa zero. În anul şcolar 2016-2017 aici vor funcţiona opt clase pregătitoare, un număr record pentru instituţia de învăţământ. Însă o importantă problemă din şcoală o reprezintă lipsa spaţiului suficient pentru un număr atât de mare de copii, aşa că din această cauză unii micuţi vor avea ore după-amiaza.

"Nu am mai avut niciodată un număr atât de mare de clase; cel mai mult am avut şase. Nu îmi explic creşterea asta... fiecare şi-a făcut flotant cum a putut şi toată lumea vine din toate părţile. Clasele a III-a şi a IV-a vor avea învăţământ de după-masa pentru că efectiv nu există spaţiu. Noi am făcut o cerere la primărie pentru mansardare, dar am rămas numai cu promisiunile", a declarat directorul Liceului Nicolae Bălcescu. Anul trecut, spre exemplu, mai mulţi copii înscrişi la Bălcescu aveau domiciliul, conform vizei de flotant, într-un magazin alimentar.

La fel de căutate au fost şi alte instituţii de învăţământ din zona centrală: spre exemplu, şi la Şcoala Gimnazială Ioan Bob vor fi înfiinţate cu patru clase în plus faţă de planul de şcolarizare propus iniţial de inspectorii şcolari. Dacă anul acesta (2015-2016) au patru clase pregătitoare, anul viitor vor avea şapte - un record şi în cazul acestei instituţii de învăţământ.

„Cel mai mult am mai avut cinci clase pe nivel. Nu ştiu ce a cauzat creşterea cererilor, probabil numele colegilor noştri care preiau clasa pregătitoare, probabil faptul să s-a aflat în comunitate faptul că vom primi o clădire nouă sau schimbările care s-au produs la şcolile din vecinătate, nu ştiu în ce măsură o fi contribuit fiecare din aceşti factori", a explicat Irina Alexe, director adjunct al Şcolii Ioan Bob. După ce vechea clădire a fost retrocedată, instituţia va începe cursurile din anul şcolar 2016-2017 într-o clădire de pe strada Memorandumului.

Şi la Liceul Teoretic Avram Iancu s-au înregistrat multe solicitări, astfel că ISJ Cluj a dispus suplimentarea cu trei clase faţă de planul iniţial, aşa că din toamnă vor funcţiona cinci clase. Şi la Liceul de Informatică au fost multe înscrieri, numărul claselor fiind suplimentat cu trei. „E singura şcoală din zonă şi s-a unit cu fosta Generală 10 din Zorilor şi e aceeaşi structurăm deci o parte din şcoală sunt pe fosta şcoală şi o parte sunt pe Popovociu", a menţionat Cuibus.

Celelalte şcoli al căror număr de clase pregătitoare a fost suplimentat sunt Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Şcoala Gimnazială Iuliu Hațieganu, Şcoala Generală Ion Creangă, Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Şcoala Waldorf şi Spectrum (numărul a fost mărit cu câte o clasă la fiecare instituţie de învăţământ în parte).

TOPUL şcolilor clujene, în funcţie de numărul de clase suplimentate

Liceul Teoretic Nicolae Bălescu - suplimentare cu 4 clase
Şcoala Generală Ioan Bob - suplimentare cu 4 clase
Liceul Teoretic Avram Iancu - suplimentare cu 3 clase
Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu - suplimentare cu 3 clase

Comenteaza