Studenții și frica de examene – Metode pentru a scăpa de stres și a reuși la examene

Studenții și frica de examene – Metode pentru a scăpa de stres și a reuși la examene

Studenții au probleme cu stresul în sesiune, în acea perioadă destul de neplăcută pentru ei, când au de dat cam 6-7 examene și încă nu au terminat de învățat.

Psihologii spun că aproximativ un student din cinci are probleme cu stresul în perioada examenelor. Situația devine și mai gravă atunci când este vorba despre un examen de licență sau un masterat, atunci toți studenții sunt stresați.

Ce fac studenții când anxietatea în timpul examenului devine prea mare?
Studenții pot suferi frecvent de dureri de cap din cauza stresului. Când ajung în criză de timp, nu mai reușesc să acumuleze informațiile, să învețe materia pe care o au pentru examene. Faptul că nu au acordat suficient timp acestei probleme și trebuie să învețe rapid, mult și bine, îi fac să sufere de anxietate.

Alte simptome și stări neplăcute pe care le au studenții în perioada examenelor sunt:

  • Stările de amețeală
  • Insomnia și oboseala
  • Stările de anxietate și depresia
  • Emoțiile puternice și palpitațiile
  • Au probleme psihice, spre exemplu le este frică și intră în panică.
  • Transpiră și au respirația accelerată
  • Le tremură mâinile și picioarele
  • Sunt nervoși, irascibili, se concentrează cu dificultate.

O altă problemă a studenților este legată de faptul că se tem de ce va urma după ce termină facultatea. Ei nu au siguranța că studiile pe care le fac vor duce spre o profesie, sunt sceptici cu privire la faptul că vor găsi un loc de muncă după absolvirea facultății.

Metode de relaxare înainte de examene
Cea mai bună metodă pentru evitarea stresului în sesiune este învățarea materiei cu ceva timp înainte de sesiune, chiar din timpul anului. Nu este indicat să se învețe materia pe de rost pentru că în acest fel se uită repede. Cel mai bine este să se acumuleze noțiunile treptat, așa se exersează și memoria și se pot reține mai multe cunoștințe. În timp ce studiază, studenții nu trebuie să fie stresați, ei trebuie să fie foarte atenți la ceea ce citesc, pentru a reține informațiile. Cu cât se studiază mai mult și se acordă o atenție mai mare materiei, cu atât se fixează mai bine cunoștințele și astfel la examene se vor obține cele mai bune rezultate.

Poza noua 26.04.2018

Psihologii recomandă studenților să învețe atunci când sunt liniștiți, astfel vor învăța mai repede materia. De asemenea ei recomandă reducerea stresului cu ajutorul unor metode de terapie simple sau tehnici de relaxare: muzica, râsul, privitul pe fereastră, o plimbare rapidă, respirația profundă, yoga, câteva exerciții fizice, meditația. Cea mai bună alegere pentru combaterea stresului este sportul. Efectul relaxant al sportului a fost dovedit deja de oamenii de știință și este recomandat oricărui om în timpul liber.

Gândurile negre legate de propriul eșec trebuie evitate pentru a putea scăpa de anxietate. Studenții au tendința de a se gândi la ce vor face dacă nu știu la examen, care va fi reacția profesorului, etc. Toate aceste gânduri negative pot accentua simptomele de care spuneam mai sus. Ele trebuie neapărat înlocuite cu gânduri pozitive pentru a se putea concentra și a putea reuși la examene. Experții spun că la studenți poate apărea chiar și o tulburare de anxietate fundamentală și nu doar o frică de examene. O astfel de tulburare se poate produce oricând în viață la oameni și în alte domenii, la orice vârstă.

Poza noua 26.04.2018

Psihologii spun că la studenți este vorba despre factori de stres intern și extern, de gândurile proprii negative și examenul în sine (timpul prea lung de testare). Studenții reacționează în mod diferit, unii fac față la factorii de stres, alții intră în panică și pot avea eșec la anumite examene (mai ales la care nu s-au pregătit suficient). Stresul poate fi creat și de relația cu cei din jur, de planificarea rea a timpului liber, de lipsa de bani și alte neîmpliniri.

Majoritatea studenților consideră că pierd foarte mult timp pentru învățat și de aceea deseori recurg la metode de copiat, pentru a avea rezultate bune la examene. Ei nu vor să rateze vreun examen și de aceea au idei noi de copiat, care presupun folosirea unor gadget-uri precum sunt căștile pentru copiat. După cum spun chiar ei riscul să fie prinși este mare, iar rata de eșec este ridicată dacă ar folosi metode de copiat deja cunoscute și ușor de depistat de către profesori. O metodă cu mare rată de succes la copiat poate fi de exemplu folosirea unui ceas de copiat, care nu poate da nimănui de bănuit că ar putea derula automat paginile unui curs într-un interval scurt de timp.

Psihologii nu se miră deloc că studenții sunt afectați de stres pentru că în general trăim într-o societate în care stresul a crescut și este resimțit tot mai mult. Fiecare om trebuie să știe să-și gestioneze timpul, să se relaxeze, să găsească metode de reducere și eliminare a stresului.

Comenteaza