Sindicalişti din educaţie au pichetat împotriva "comasărilor abuzive de clase, grupe şi unităţi de învăţământ"

Sindicalişti din educaţie au pichetat împotriva
Aproximativ 40 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret (FSESH) au pichetat sediul Ministerului Educaţiei Naţionale.

"Este vorba despre nişte comasări abuzive dispuse la ordinul MEN, comasări de şcoli, de clase, desfiinţarea unor structuri ale unităţilor şcolare, în special din mediul rural, avem un cost standard care este subdimensionat.

Toate aceste măsuri au fost dispuse fără a se purta vreun dialog cu partenerii reprezentativi, nici cu părinţii. Suntem în situaţia în care marile colegii naţionale, unde aveam personal înalt calificat, nu se pot încadra în costurile standard.

Ei îşi doresc să îndepărtăm profesori bine pregătiţi şi să aducem numai debutanţi pentru că ei costă mai puţin. Noul ministru are obligaţia să ţină cont de problemele pe care noi le prezentăm cu ocazia acestor acţiuni şi să dispună măsurile care se impun", a declarat Marius Nistor, preşedintele FSESH.

"Problemele pleacă de la alocarea unui buget insuficient pentru şcoli, de la calcularea costului standard care este insuficient pentru plata salariilor în 2018. Sunt comasări la şcoli care se află şi la 20 km distanţă una de alta, lucru care nu mai permite un management eficient.

Totul vine din această idee de a restrânge cheltuielile din învăţământ şi de diminuare acestor cheltuieli pe cale de consecinţă. Mai sunt şi alte probleme: până la această dată trebuia să avem un regulament de sporuri, nu îl avem, trebuia să avem criterii de normare, nu le aveam în egală măsură. Situaţia s-a agravat la începutul anului 2018", a declarat Ştefan Militari, consilier juridic şcolar.

Pichetul urmăreşte "blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe şi unităţi de învăţământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaţilor din învăţământ; dialog social real în educaţie; creşterea alocărilor bugetare pentru educaţie reflectate în special în costul standard per preşcolar /elev", arată sindicaliştii.

Federaţia a anunţat că s-a retras luni din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale până la momentul în care instituţia "va înţelege că un dialog social real presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat".

Comenteaza