Se recomandă drept "grădiniţe", dar nu sunt autorizate. Lista unităţilor cu probleme

Se recomandă drept
11 centre educaţionale din Cluj care oferă cursuri pentru preşcolari se recomandă ca “grădiniţe”, în ciuda faptului că nu au obţinut avizele necesare pentru funcţionare.

Din cauză că nu îndeplinesc cadrul legal necesar şi nu au cerut evaluare instituţională pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj nu poate să le cuprindă în reţeaua şcolară a judeţului. "Avem aşa numite centre educaţionale care se declară grădiniţe. Noi i-am sesizat pe cei de la Primărie că e vorba de alt tip de autorizări. Ele sunt autorizate ca şi centre, iar în realitate, pe internet şi pe clădirile respective figurează ca şi grădiniţe", a declarat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj. 

În total, în judeţul Cluj au fost descoperite 11 instituţii cu probleme: nouă dintre ele în Cluj-Napoca şi două în Floreşti. Potrivit unui anunţ al ISJ Cluj, unităţile de învăţământ neînregistrate sunt: Grădiniţa Daisy, Grădiniţa particulară germană "Lustige Freunde", Grădiniţa Alle Kinder, Creşa şi Grădiniţa Playful Learning, Grădiniţa Tini Boo Boo, Grădiniţa Golden Kids, Grădiniţa Shiny Stars, Grădiniţa Kinderfreunde, Grădiniţa Miniworld, Grădiniţa Cuiburi de Soare sau Centrul Educaţional Continuum cu pedagogie Montessori (Floreşti), Grădiniţa Hansel şi Gretel (Floreşti).

Potrivit Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ preuniversitar, inclusiv cele particulare, au dreptul de a înscrie copii/elevi şi de a desfăşura activităţi de educaţie numai dacă dispun de autorizare de funcţionare provizorie sau de acreditare.

"Cât timp ele vor fi declarate ca şi centre educaţionale şi nu ca şi grădiniţe, vor funcţiona pe o altă lege şi va fi o altă situaţie, dar nu trebuie păcălită lume şi nu trebuie spus că este grădiniţă. Sunt alte condiţii, trebuie acreditare de la ARACIP, intră în sistemul nostru, avem şi noi control asupra lor, trebuie să fie educatoare care să îndeplinească anumite condiţii, deci, normal, sunt nişte condiţii şi de aceea încearcă să evite transformarea lor din societăţi comerciale, în unităţi de învăţământ. Noi am sesizat acest lucru, să vedem acum care vor fi consecinţele", a precizat Cuibus. 

Potrivit şefului ISJ Cluj, atât primăria, cât şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj derulează în prezent controale la cele 11 centre educaţionale, însă reprezentanţii celor două instituţii nu au putut furniza un punct de vedere oficial până la ora publicării materialului. UPDATE: "Poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale Poliţia locală, Direcţia Inspecţie şi control, Serviciul Inspecţie comercială nu au competenţa legală să ia măsuri împotriva grădiniţelor particulare care nu deţin autorizaţiile legale de funcţionare emise în baza criteriilor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice", se arată într-un răspuns al Primăriei Cluj-Napoca.

În judeţul Cluj există 64 de unităţi de învăţământ particular preuniversitar autorizate/acreditate, conform listei afişate pe site-ul ISJ la începutul anului şcolar 2015-2016: 29 pentru nivel preprimar, 9pentru nivel primar, 6 pentru nivel gimnazial, 8 pentru nivel liceal şi 12 pentru nivel postliceal.

Comenteaza