Să sune clopoţelul. Peste 90.000 de elevi vor trece pragul şcolilor din Cluj

Să sune clopoţelul. Peste 90.000 de elevi vor trece pragul şcolilor din Cluj
Şcoala începe luni, 14 septembrie, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Cluj. Per total, peste 90.000 de elevi vor trece porţile şcolilor din judeţ, iar pentru peste 6.000 dintre aceştia va fi prima zi de şcoală, fiind înscrişi în clasa zero.

În anul şcolar 2015-2016, vor trece poarta instituţiilor de învăţământ peste 90.000 de copii, din care peste 18.000 de preşcolari, peste 28.000 de elevi ai claselor primare, câteva de elevi ai claselor de profesională, peste 20.000 de liceeni, şi aproape 2.000 de elevi la postliceale. Inspectorii şcolari clujeni au menţionat că tot mai mulţi copii lasă deoparte ideea de a învăţa într-un liceu teoretic, în favoarea unuia profesional, de unde aceştia ies direct de pe băncile şcolii cu o meserie. La clasele profesionale s-au înscris câteva sute de elevi.

În judeţul Cluj vor funcţiona 212 unităţi cu personalitate juridică (din care 201 unităţi de masă şi 11 unităţi de învăţământ special) , respectiv 189 de structuri. Vor funcţiona 60 de colegii sau licee, 104 şcoli gimnaziale, 4 şcoli primare, 41 de grădiniţe, 3 şcoli profesionale independente, 45 de unităţi acreditate de învăţământ primar.

193 de unităţi de învăţământ au intrat în şantier peste vară, lucrările având o valoare totală de peste 10.658 mii lei. Trei dintre acestea vor rămâne în şantier şi pe parcursul anului şcolar, având în vedere complexitatea lucrărilor derulate; mai exact, este vorba despre Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca, Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca, respectiv Școala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" Cluj-Napoca, iar copiii care învăţau în cele trei unităţi de învăţământ vor desfăşura orele de curs în clădirile altor unităţi de învăţământ.

Pentru acest an şcolar s-au achiziţionat un număr de 63.642 manuale, în valoare de 345.264,47 lei. ISJ Cluj a comandat manuale pentru copiii care învaţă în clasele, V- X, iar cele pentru micuţii din şcoala primară sunt achiziţionate de către Ministerul Educaţiei. Puţin mai ghinionişti sunt elevii claselor a III-a, care vor primi noile manuale abia în al doilea semestru, din cauza contestaţiilor depuse de editurile intrate în cursa pentru obţinerea contractelor.

În judeţul Cluj, 82,3% din obiective au autorizaţii sanitare. Restul, 120 la număr, rămân neautorizate, motivele fiind lipsa apei curente, lipsa apei potabile sau starea necorespunzătoare a imbobilelor unde se desfăşoară orele (clădiri sau piese de mobilier degradate).

Comenteaza