România, în topul țărilor europene cu cei mai mulți ani de învățământ obligatoriu

România, în topul țărilor europene cu cei mai mulți ani de învățământ obligatoriu

România se numără printre țările europene cu cea mai lungă durată a învățământului obligatoriu, în ani.

În România copiii încep grupa mare, obligatorie, în medie la vârsta de 5 ani și termină liceul la 18 ani, ceea ce înseamnă că petrec obligatoriu în școală 13 ani, lucru care se mai întâlnește, la nivel național, doar în Belgia și Ungaria. Franța este singura țară unde copiii petrec în învățământul obligatoriu mai mult timp – 15 ani, potrivit celui mai nou raport realizat pe acest subiect de rețeaua europeană Eurydice.Pragul de 13 ani mai este atins, parțial, în Germania (în 4 landuri) și, în anumite circumstanțe, în Macedonia de Nord.

La nivel european, învățământul obligatoriu începe, cel mai adesea, când copiii ajung la vârsta de 6 ani (18) sisteme. În alte 15 sisteme, învățământul obligatoriu începe la 5 ani. Rareori el începe mai devreme – în doar cinci sisteme de educație. Și doar în Franța și Ungaria învățământul obligatoriu începe cu primul nivel de grădiniță, la 3 ani, scrie Edupedu.ro.

Pe de altă parte, în cele mai multe sisteme europene învățământul obligatoriu se încheie la 16 ani (16 sisteme). În 12 sisteme se termină la 15 ani. În doar opt sisteme se încheie la 18 ani și în două sisteme, cu variații, la 19 ani.
În acest peisaj, România se încadrează în rândul puținelor țări unde copiii petrec 13 ani de viață în învățământul obligatoriu.

Învățământul obligatoriu – care de obicei se continuă automat până la 18 ani, chiar dacă ultimii ani de liceu nu sunt obligatorii – are cea mai scurtă durată în  Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația (opt ani de școală plus un an de grădiniță, cel puțin part-time), Estonia, Liechtenstein, Muntenegru, Polonia, Serbia și Slovenia.

Comenteaza