Rectorul UBB, Daniel David: "Copiii trebuie să înțeleagă diferența dintre informație și minciună. De exemplu, când cineva afirmă că în băuturi sunt microcipuri, trebuie să fie capabili să detecteze absurditatea"
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Dec 2024, 11:39
- Educaţie
- Ascultă știrea

În contextul alegerilor prezidențiale din primăvara 2025, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, subliniază importanța subliniază importanța unei abordări responsabile din partea politicienilor, preoților și a sistemului educațional pentru a evita ca frustrarea în față de sistem să ducă la un vot distructiv.
Daniel David, dat ca variantă de candidat la președinție, atrage atenția asupra riscurilor unui vot bazat pe ură în contextul politic actual. Rectorul UBB spune într-un interviu acordat pentru Adevărul, că educația poate schimba pe termen lung votul pentru lideri anti-europeni, anti-știință și anti-religie care vin cu propuneri bizare, însă până la următoarele alegeri, cheia se află la politicieni și la preoți, care pot face diferența, spune psihologul.
David susține că cea mai mare responsabilitate o au politicienii, că va conta foarte mult guvernul care va prelua puterea și care trebuie format din oameni competenți.
„Politicienii ar trebui să fie responsabili și să ne ofere lideri pe care să-i apreciem și să mergem spre ei cu responsabilitate. Nu trebuie să fie un guvern antisistem, ci un guvern de oameni competenți în care să nu fie mulți dintre politicienii cei care au fost înainte în zona ministerială”, spune David.
David propune ca partidele proeuropene să colaboreze cu societatea civilă și să identifice o listă preliminară de aproximativ cinci candidați credibili, proveniți nu doar din mediul politic, ci și din cel socio-economic și cultural-academic. După o analiză sociologică pentru a determina candidatul cu cele mai mari șanse, partidele proeuropene ar trebui să-l susțină unitar pe acesta.
Rectorul UBB consideră că una dintre cauzele principale care a dus la votul masiv anti-sistem a fost „ofertă catastrofală a sistemului politic, în ceea ce privește leadership-ul politic” și avertizează că o astfel de reacție a votanților, născută din dezamăgirea față de actuala clasă politică, riscă să submineze țara dacă nu este gestionată responsabil.
„Oamenii sunt dispuși să distrugă sistemul, uitând că prin asta afectează și țara”, explică acesta.
Daniel David evidențiază și rolul esențial al preoților în evitarea mesajelor care combină religia cu superstițiile, precum și al educației.
"Religia și biserica trebuie să se reorganizeze în sensul de a aduce învățătura bisericii întâi la propriii preoți și după aceea, ei s-o ducă spre credincioși, fiindcă foarte multă superstiție și foarte mult ocultism ajunge la oameni chiar de la preoți. Atunci când îți vine cineva care spune că inspirația îi vine direct de la Dumnezeu, lucrul acesta trebuie verificat cu atenție", spune psihologul.
În ceea ce privește educația, una dintre priorități, spune David, este scăderea procentului de analfabetism funcțional în rândul elevilor, care se ridica la circa 40%. Rectorul spune și că trebuie schimbată programa, iar profesorii trebuie pregătiți pentru a promova educația și competențele.
"Aceste efecte nu le poți avea în educație decât în termen mediu sau lung, dar mi-ar plăcea să văd în clasele 1-4 că deja copiii înțeleg diferența între informație și minciună, că încep să detecteze lucruri aberante, cum ar fi când cineva spune că în Pepsi sunt microcipuri, lucruri care nu au nici nimic de a face cu înțelegerea științifică, dar sigur, pot fi explicate pe înțelesul copiilor de școală primară. La fel în gimnaziu și în liceu", a explicat rectorul UBB. Mai multe, aici