Raport îngrijorător: Unu din patru elevi sunt supuși în școală comentariilor cu tentă sexuală

Raport îngrijorător: Unu din patru elevi sunt supuși în școală comentariilor cu tentă sexuală

Fundația World Vision România a făcut public, în cadrul unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca de Ziua Educaţiei, rezultatele unui sondaj privind abuzul sexual în școli. 

Aproape un sfert dintre adolescenți spun că sunt supuși în școală comentariilor cu tentă sexuală la adresa lor și a corpului lor. Totodată, 17% spun că la școală cineva i-a atins într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegii de la școală. Pe de altă parte, 30% dintre profesori ar avea rețineri să reclame un abuz sexual, transmite World Vision Romania, în urma unui sondaj realizat în rândul copiilor, părinților și a cadrelor didactice privind violenţa sexuală asupra minorilor.

Cercetarea sociologică mai arată că în 12,7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3,8% din cazuri adolescenţii au răspuns că au fost atinşi într-un mod care nu i-a făcut să se simtă în largul lor de către alte persoane.

Acelaşi studiu arată că 12,6% dintre profesori spun că în şcoala lor nu se vorbeşte deloc despre abuzurile sexuale, în timp ce aproape 45% spun că se vorbeşte doar în mică măsură. Dintre profesori, 71% cred că e nevoie de o mai bună colaborare cu Poliţia şi Protecţia Copilului, 50% susţin ideea unor cursuri de formare, 36% dintre cadrele didactice cred că e nevoie de o mai mare deschidere din partea părinţilor în timp ce 17% ar vrea o mai mare deschidere din partea colegilor de cancelarie pe acest subiect.

De asemenea, unu din zece profesori a declarat că s-au confruntat în copilărie sau în adolescenţă cu situaţii de abuz sexual.

Realizatorii studiului spun că unu din trei adolescenţi nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinţii dacă ar trece printr-un abuz sexual din cauza fricii şi a ruşinii de a nu fi judecaţi. Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliţie, iar peste jumătate din ei n-ar apela nici la Protecţia Copilului.

Nivelul de comunicare pe această temă cu profesorii este și mai scăzut. Doar puţin peste unu din cinci adolescenţi ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual, și, în plus, 40% dintre adolescenţi nu ştiu dacă în şcoala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme.

Chestionarul pentru elevi a cuprins circa 700 de respondenţi - 69.6% rural, 30.4% urban, respectiv 77.6% din liceu şi 22.4% din gimnaziu. Chestionarul pentru cadrele didactice a cuprins 451 de respondenţi - 44% predau în mediul rural şi 56% în mediul urban, iar chestionarul pentru părinţi a cuprins circa 1.000 de respondenţi - 72,3% din rural şi 27.7% din mediul urban.

World Vision România a anunţat că inaugurează marţi, de Ziua Educaţiei, două centre de consiliere şi prevenire a abuzului sexual asupra minorilor în Cluj-Napoca şi în Vaslui. Centrele vor opera activităţi de prevenţie pentru copii, programe de consiliere parentală de tip Şcoala Părinţilor şi vor fi transmise ghiduri pentru copii, părinţi şi profesori pentru prevenirea şi combaterea abuzului sexual. Centrele au fost deschise în cadrul proiectului JUSTinACT - Justiţie, acţiune socială şi consolidarea capacităţii civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Comenteaza