Rafila vrea educaţie pentru sănătate în școli încă din ciclul primar: "Anterior vârstei de 12 ani, când se semnalează deja consumul de droguri''

Rafila vrea educaţie pentru sănătate în școli încă din ciclul primar: "Anterior vârstei de 12 ani, când se semnalează deja consumul de droguri''

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus luni, referitor la problematica drogurilor, că "nu vom facem absolut nimic dacă nu vom introduce educaţia pentru sănătate în şcoli, încă din ciclul primar", nu doar la liceu, când deja "este foarte târziu".

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat la Digi24 cum se va face testarea elevilor pentru dronguri în şcoli, Rafila afirmând că sunt câteva lucruri faţă de care au fost de la început tranşanţi.

”În primul rând screening-ul copiilor, adică testarea în masă, am respins-o din primele momente, nu există nicăieri aşa ceva şi nu are niciun fel de utilitate în ceea ce priveşte combaterea”, a spus ministrul, afirmând că ”nu fac altceva decât să genereze tensiuni şi stigmatizare”. 

”Nu cred că ăsta este scopul, un copil care consumă droguri este un copil bolnav, el are nevoie de asistenţă medicală”, a afirmat ministruol. 

”Nu vom facem absolut nimic dacă nu vom introduce educaţia pentru sănătate în şcoli, încă din ciclul primar, această problematică a respingerii drogurilor nu este prezentată şi nu este educat copilul încă din primele clase, în ceea ce priveşte consumul de substanţe psihoactive şi alcool. Este opinia mea foarte tranşantă”, a spus Alexandru Rafila. 

Ministrul a menţionat că există module de pregătire pentru cadrele didactice, adaptate vârstei copilului.

”Au fost discuţii foarte multe în spaţiul public despre educaţia sexuală, sigur, anumite noţiuni trebuie predate copiilor, corespunzător vârstei, dar de aici la a respinge educaţia pentru sănătate mi se pare foarte mult. Avem o responsabilitate pentru copiii noştri, sunt convins că şi ministrul Deca o să marşeze la acest demers al Ministerului Sănătăţii şi din anul şcolar viitor să avem educaţia pentru sănătate”, a adăugat ministrul.

Acesta a explicat că se pot face module pentru ciclul primar, pentru cel gimnazial şi pentru liceu. 

”Pentru combaterea consumului de droguri, să introduci doar la liceu este foarte târziu, pentru că scopul este ca încă din primii ani de educaţie, copilul să deprindă comportamente sănătoase şi să respingă aceste produse care le ruinează viaţa când ajung adolescenţi şi adulţi. Este clar că educaţia pentru sănătate, care să ducă la aceste rezultate favorabile, trebuie făcută anterior acestei vârste de 12 sau 13 ani, când se semnalează deja consumul de droguri la unii copii”, a subliniat Rafila. 

Comenteaza