Proiect de peste un milion de lei pentru studenţii de la jurnalism

Proiect de peste un milion de lei pentru studenţii de la jurnalism
Proiectul “Practică pentru un loc de muncă în mass-media” îşi propune să le ofere studenţilor ocazia de a face practică în mai multe instituţii de presă din Cluj-Napoca şi a simţi pe propria piele ce înseamnă această meserie, îndrumaţi fiind de tutori, de experţi din presă şi psihologi.

Bugetul proiectului trece de un milion de lei şi este cofinanţat de Fondul Social European.

„Este un proiect pornit din două nevoi reale, cea a jurnaliştilor de a-şi găsi căile, a se apropia de presă, a se face cunoscuţi, de a intra în vizorul angajatorilor pe de o parte. Pe de altă parte, a pornit din nevoia angajatorilor de oameni proaspeţi, de oameni dornici să muncească în presă, de sânge proaspăt în sistem. Iată, din două nevoi, beneficiem de oportunuităţile pe care le oferă POSDRU şi aşa s-a născut proiectul", a spus Viorel Nistor, coordonator echipă implementare.

Un număr de 85 de studenţi se vor bucura de beneficiile acestui proiect care le va da studenţilor gustul experienţei ca şi jurnalist, începând cu 24 iunie, şi până pe 3 august, timp în care vor acoperi 60 de ore de practică.

La conferinţa de marţi dimineaţă care a dat startul proiectului au fost de faţă reprezentanţii instituţiilor de presă partenere în proiect, tutori, foşti studenţi la Jurnalism care acum lucrează în presă şi care îi vor ajuta pe actualii studenţi pe parcursul orelor de practică şi psihologul care îi va pune pe drumul cel bun pe începători.

„Aştept de la studenţi să înveţe foarte mult , mă aştept la foarte multă deschidere, să combine partea teoretică învăţată în facultate, cu viaţa reală. Noi avem angajaţi foşti studenţi, absolvenţi de la jurnalism şi pe unii dintre ei chiar i-am nominalizat în acest proiect în calitate de tutore, tocmai pentru că întrunesc mai multe elemente legate de facultatea de Jurnalism, legate de partea de practică", a spus Paul Niculescu de la Monitorul de Cluj.

Studenţii sunt foarte încântaţi de acest proiect şi îl văd ca pe o oportunitate care nu trebuie ratată.

"Este foarte greu să-ţi găseşti un job după ce termini facultatea, oricât de bun ai fi, pentru că nu prea sunt locuri de muncă. Abia aştept să încep cursurile şi să mă apuc de treabă. Faptul că primim şi bani la sfârşit e un mare plus pentru că suntem mult mai motivaţi să facem o treabă cât mai bună", a spus o studentă din anul II.

În România, majoritatea studenţilor care au absolvit jurnalismul, nu reuşesc să se intergreze pe piaţa de muncă din acest domeniu. În Cluj, lucrurile stau, însă, puţin mai bine.

"Nu sunt statistici foarte exacte legate de numărul de studenţi care reuşesc să se angajeze. Cele care există la nivel naţional, nu sunt foarte încurajatoare. Dacă ajung la 20-30% se pare că se atinge o limită, asta în condiţiile în care nu au prea existat preocupări în acest sens. Clujul însă a beneficiat de o situaţie privilegiată. Aici s-au născut la un moment dat mai multe instituţii de presă şi la Cluj pot să spun că gradul de ocupare este mai mare decât în general, la nivel naţional. Îmi place să cred că procentul va creşte şi odată cu proiectul căruia îi dăm drumul astăzi", a mai spus Viorel Nistor.

Toti cursantii vor beneficia de o bursă în valoare de 500 lei, iar 20% dintre ei vor primi în plus un premiu de 1200 lei, în urma evaluării activităţii desfăşurate în stagiul de practică.

Proiectul "Practică pentru un loc de muncă în mass-media" este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, având ca scop principal corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, domeniul major de intervenţie şi a face tranziţia de la şcoală la viaţa activă.

Comenteaza