Prinţul Charles, la Cluj: "Ce mă aduce aici? Românii, patrimoniul şi tradiţiile" FOTO

Prinţul Charles, la Cluj:
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a decernat, în cadrul unei ceremonii solemne organizate luni, titlul de doctor honoris causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales.

“Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare.

Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Prinţul Charles.
 
El și-a început discursul de mulțumire în română, declarându-se profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare de a fi distins cu titlul de doctor honoris causa al “celei mai vechi universități din România, fără a menționa că este și una dintre cele mai prestigioase din Europa”. Titlul i-a fost înmânat de rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, și de președintele Senatului, Ioan Chirilă.  
 
Distincţia a fost acordată în urma votului din 8 mai al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției sale deosebite în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România. 
 
“Prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României.

De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală, cu ajutorul Trustului Mihai Eminescu, al altor organizații, fundații și asociații, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoși care-l înconjoară și prețuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate.

Prințul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credința cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului”, a precizat Ioan-Aurel Pop.  

Comenteaza