News alert Primăria Cluj dă bani pentru bone. Cine este eligibil și care sunt sumele propuse

Primăria Cluj dă bani pentru bone. Cine este eligibil și care sunt sumele propuse

Pentru a veni în ajutorul părinților ai căror copii au rămas fără loc în creșele de stat, Primăria Cluj-Napoca va acorda sprijin financiar pentru plata bonelor. Banii vor fi alocați de la bugetul local. 

Așadar, municipalitatea a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea Metodologiei de acordare a ajutorului pentru plata bonelor.

"Sprijinul financiar va fi acordat în baza unei metodologii care să stabilească în mod clar condițiile de eligibilitate și criteriile sociale în funcție de care acest ajutor se poate obține raportat și la venitul net pe membru de familie. Suma propusă a fi acordată se va stabili în mod diferențiat în funcție de criteriile și condițiile stabilite prin metodologie, iar suma maxină propusă este echivalentul în lei a 150 de euro pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară. Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 de lei", se arată în documentele publicate de administrația locală. Ajutorul se va acorda lunar. 

Sunt eligile pentru acordarea ajutorului următoarele persoane: 

  • părinții/părintele singur al copilului la care acest locuiește în mod statornic
  • reprezentantul legal  al copilului la care acest locuiește în mod statornic

Nu se acordă acest ajutor pentru persoanele care nu au domiciliu pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca, care au obligații de plată față de bugetul local sau beneficiază de concediu sau indemnizație acordată pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. 

Sumele propuse spre acordare, bani de la bugetul local 

Primăria Cluj dă bani pentru bone. Cine este eligibil și care sunt sumele propuse

Primăria Cluj-Napoca așteaptă răspuns din partea Curții de Conturi pentru a vedea dacă este legal să ofere acest tip de ajutor financiar: "Nu văd de ce nu am avea dreptul legal", a spus primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Etapa consultării publice are loc în perioada  20 august – 4 septembrie 2019. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier. METODOLOGIA POATE FI CONSULTATĂ AICI!

962 de copii nu au prins loc în creșele din Cluj

Chiar și după modificarea regulamentului de înscriere, prin care părinții cu vechime în Cluj-Napoca au întâietate în fața noilor veniți sau a celor cu flotant, un număr de 962 de copii nu au prins loc în creșele publice din oraș, în anul 2019-2020. 

Conform rezultatelor oficiale, comunicate de Centrul Bugetar de Administrare Creşe Cluj-Napoca, un număr de 674 de copii au fost admiși la creșele publice din oraș, pentru anul școlar 2019-2020, în timp ce 962 au fost respinși și sunt nevoiți să se îndrepte spre instituțiile anteșcolare private sau să găsească bone ori bunici disponibili să stea acasă cu micuții. 

Primăria este conștientă de deficitul de locuri din creșele clujene și promite 430 de noi locuri în perioada 2020-2021: Grigore Alexandrescu (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020), Meziad (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020 - 2021), Traian Vuia (Mărăști)– 90 locuri (în faza de realizare SF, până la finele lui 2019), Parcul Feroviarilor (Mărăști) - 60 locuri (se pregătește cadastrarea imobilului, orizon de realizare 2020-2021), Colegiul Tehnic Edmond Nicolau Cluj Napoca (Mănăștur) -120 de locuri (SF gata până la finele lui 2019). 

Amintim că, creșa ,,Căsuța Iepurașilor’’ din Grigorescu a fost deschisă, în aprilie 2019, și are o capacitate de 90 de locuri. Valoarea investiției de la bugetul local este de 4.041.819 lei cu TVA.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca există doar 1.232 de locuri în cele 16 creșe de stat.

Comenteaza