Premiul Marian Papahagi va fi decernat săptămâna viitoare

Premiul Marian Papahagi va fi decernat săptămâna viitoare
Universitatea Babeş-Bolyai organizează cea de-a VII-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiului Marian Papahagi.

Evenimentul va avea loc marţi, 20 octombrie, de la ora 12:00, în Aula Magna a UBB, în prezenţa Excelenţei Sale Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România.

Ceremonia va fi deschisă de rectorul instituţiei de învăţământ superior clujene, Ioan-Aurel Pop, iar în cadrul ei va avea loc, în prezenţa autorilor Francesco Guida şi Silvia Terzi de la Universitatea Roma Tre, şi prezentarea volumelor "Francesco Guida, L'altra metà dell'Europa. Dalla Grande Guerra ai nostri giorni" (Bari, Laterza, 2015) şi "Invito al viaggio in Romania. Frammenti di cultura, geografia e storia. Immagini luoghi racconti, a cura di Francesco Guida e Silvia Terzi con la collaborazione di Elisabetta Pallottino" (RomaTrE-Press, 2015).

Premiul Marian Papahagi a fost instituit în anul 2008 în memoria renumitului italienist, critic literar şi traducător Marian Papahagi (1948-1999). Comisia de evaluare a candidaturilor prezentate la fiecare ediţie a premiului ia în considerare volume publicate în ultimii cinci ani, opere referitoare la orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene, precum şi opere legate de întreaga activitate. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români şi nu există limită de vârstă pentru participare.

Marian Papahagi a studiat la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (1966-1968) şi la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii La Sapienza din Roma (1968-1972). Universitatea din Bucureşti i-a conferit în 1985 titlul de Doctor în Litere. A fost profesor titular de Literatură Italiană şi de Filologie Romanică la Facultatea de Litere din Cluj şi profesor invitat la mai multe universităţi din Europa. După 1990 a fost Prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, Secretar de Stat pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale, Director al Accademiei di Romania din Roma.

Comenteaza