Povara elevilor care fac naveta ca să ajungă la şcoală VIDEO

Povara elevilor care fac naveta ca să ajungă la şcoală VIDEO
Educaţia copiilor a devenit o adevărată povară financiară pentru părinţi. Sute de familii clujene din mediul rural scot lunar din buzunare câteva sute de lei pentru a-şi putea trimite copiii la şcoală în oraş. În loc să îi ajute pe părinţi, statul îi încurcă. Ministerul Educaţiei a anunţat recent că abonamentele elevilor navetişti vor fi decontate numai parţial.

În satul Popeşti din judeţul Cluj de exemplu sunt aproape o sută de copii. După ce s-a desfiinţat şcoala din localitate, părinţii i-au mutat la şcoli din Cluj-Napoca. Majoritatea copiilor din satul Popeşti au de parcurs minim 5 kilometri până ajung în oraş. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care îi duc la şcoală cu maşinile personale. Asta pentru că din Popeşti merge un singur autobuz pe zi, iar pentru un copil un abonament lunar costă 110 lei.

Ana-Maria Gorunaş are doi copii care fac naveta la şcoli din Cluj-Napoca. Pentru amândoi, scoate din buzunar, în fiecare lună, numai pentru transport, în jur de 500 de lei. "Îi duc la şcoală cu maşina personală", spune ea. "Este cursă care merge, dar ar fi prea riscant şi ne organizăm. Sunt mai mulţi care merg la aceeaşi şcoală, unul îi duce dimineaţa, altul îi aduce după-masa".

Efortul financiar al părinţilor nu este singurul dezavantaj al elevilor navetişti. Pentru că nu au un autobuz special, mersul la şcoală devine o adevărată povară, mai aes pentru copiii din clase mai mici. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Situaţia elevilor obligaţi de împrejurări să facă naveta s-ar fi putut evita dacă nu se desfiinţau şcolile din mediul rural, spun sindicaliştii din educaţie.

"Ministrul Educatiei a propus să se deconteze o sumă maximă de 9 lei pentru un kilometru, în cazul elevilor navetişti. Asta, în termeni reali, ar însemna aproximativ jumătate din valoarea abonamentului unui copil care parcurge 10 kilometri cu autobuzul ca să ajungă la şcoală", spune preşedintele SLIPC Cluj, Lucia Cojocaru.


Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Cristian Rus

Comenteaza