1.200 de locuri în şcolile profesionale din Cluj. Apar specializări noi: lăcătuș construcții structuri aeronave

1.200 de locuri în şcolile profesionale din Cluj.  Apar specializări noi: lăcătuș construcții structuri aeronave

Înscrierile absolvenţilor claselor a VIII-a în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, pentru anul şcolar 2018-2019, sunt în plină desfăşurare.

În judeţul Cluj sunt disponibile 1.292 de locuri, din care 812 sunt destinate învăţământului profesional de stat şi 480 celui dual. 

Absolvenţii de gimnaziu care doresc să urmeze o şcoală profesională au la dispoziţie 812 locuri în judeţul Cluj, dintre care 574 în unităţi de învăţământ din Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin şi Bonţida. Dintre zecile de specializări disponuibile, cele mai numeroase sunt pentru comerciant, firezer, mecanic auto, ospătar, bucătar, zugrav sau instalator.

În ceea ce priveşte învăţământul dual, cele mai multe locuri disponibile în județ figurează la specializările mecanic auto, electrician aparate și echipamente electrice și energetice, electromecanic utilaje și instalații industriale şi lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (câte 30 de locuri fiecare).

Pe lângă unităţile de învăţământ dual din Cluj-Napoca, elevii se pot înscrie în şcolile din Turda (Colegiul Tehnic – specializare lăcătuș construcții structuri aeronave) şi Huedin (Liceul Tehnologic Vlădeasa – confecționer articole din piele și înlocuitori, tâmplar universal). În 19 iunie, cele 700 de unităţi de învăţământ cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional şi dual vor afişa lista candidaţilor înscrişi.

În situaţia în care diverse unităţi de învăţământ profesional organizează preselecţie la unele calificări, acestea vor afişa atât lista candidaţilor înscrişi la respectivele calificări, cât şi procedura de preselecţie. Unităţile care organizează probe eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual vor afişa şi graficul derulării acestora, pentru fiecare calificare profesională. 

Fabrică de avioane lângă Turda 

Apar şi specializări noi, pe lista pentru anul şcolar viitor apărând calificarea lăcătuș construcții structuri aeronave - la Colegiul Tehnic Turda, iar acest lucru este justificat de faptul că Sonaca Aerospace Transylvania (SAT) va începe producția de avioane de mici dimensiuni la fabrica din Moldovenești - judeţul Cluj începând cu 2019.

Proba de preselecţie sau proba eliminatorie, după caz, are loc pe 20 şi 21 iunie, rezultatele fiind afişate în 21 iunie. În cazul în care numărul celor admişi în urma preselecţiei este mai mare decât numărul locurilor existente va fi organizată o probă suplimentară de admitere în perioada 25-29 iunie.

Candidaţii respinşi în faza de preselecţie vor putea opta în zilele de 21 şi 22 iunie pentru alte unităţi de învăţământ cu ofertă disponibilă. Validarea, la nivelul comisiei judeţene de admitere a tuturor candidaţilor admişi în învăţământul profesional şi dual, are loc în 3 iulie. În aceeaşi zi, unităţile de învăţământ vor comunica şi lista celor respinşi. Locurile rămase libere pentru a doua etapă vor fi anunţate în 6 iulie.

Burse lunare între 200 şi 400 lei 

Ministerul Educaţiei reaminteşte că formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de 200 lei/lună (de la bugetul de stat) - dacă elevul este înscris la învăţământul profesional şi de minimum 400 lei (200 de lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) - la învăţământul dual.

La nivel naţional sunt disponibile 38.345 de locuri la învăţământ profesional, din care 5.542 sunt alocate învăţământului dual.

VEZI AICI GHIDUL ADMITERII 2018-2019 

Comenteaza