Performanţa dictează leafa bugetarilor din 2014

Performanţa dictează leafa bugetarilor din 2014
Bugetarii ar putea primi salarii mai mari din 2014, dacă fac performanţă, potrivit unui proiect legislativ. Sindicatele din Cluj susţin că, în lipsa unor criterii concrete, „performanţa” ar putea duce la discriminări salariale.

Potrivit unui proiect legislativ citat de Mediafax, salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor, relevă un document oficial.

Sindicaliştii clujeni susţin că "performanţa" e un termen vag şi că s-ar putea traduce prin discriminări în salarizarea în sectorul public. "Nu merge după ureche, pentru că devine discriminator, iar nu acesta e scopul unei noi legi, ci să stimulezi personalul. Criteriile trebuie stabilite cu mult discernământ, astfel încât Legea să nu fie una care îi defavorizează pe unii şi îi favorizează pe alţii. E foarte greu să stabileşti ce înseamnă performanţă în sectorul sanitar. Dacă, spre exemplu, se vor lua unităţile sanitare cu cei mai mulţi pacienţi, atunci cum putem vorbi de calitate?", explică liderul sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.


La unison, şi reprezentanţii dascălilor clujeni susţin că ar trebui stabilite nişte norme clare, dar că ar fi nevoie şi de autonomie: fiecare unitate de învăţământ să-şi poată stabili criteriile de performanţă în funcţie de specific.

"Performanţa e un termen foarte vag. Ar trebui ca fiecare şcoală să-şi poată defini criteriile de performanţă în funcţie de nevoile specifice: de exemplu, dacă e vorba de o şcoală specială, să existe anumite criterii. Depinde de zonă şi de şcoală şi cred că ar fi nevoie ca aceste criterii de performanţă să fie stabilite de către directori, consiliile profesorale şi consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ", a arătat liderul Sindicatului Liber pentru Învăţământul Preuniversitar Şcolar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru.

În acelaşi timp, sindicaliştii clujeni susţin că nu au fost consultaţi. Ei spun că aşteaptă să fie consultaţi cu privire la proiectul legislativ. "Încă nu am fost consultaţi, dar, în principiu ar trebui să ştim cum vede proiectul ministerul de resort şi apoi noi, ca sindicat, să armonizăm punctele de vedere", a conchis Roman.

Potrivit sindicaliştilor, ultima majorare salarială în sectorul public a avut loc în 2007.

 

Comenteaza