Orban: "UBB este cea mai bună universitate din România"/ Institut de tehnologii inovative la Cluj

Orban: "UBB este cea mai bună universitate din România"/ Institut de tehnologii inovative la Cluj

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, după întâlnirea avută la UBB, că la Cluj-Napoca urmează să se înfiinţeze un institut de tehnologii inovative, care va fi unul dintre principalul beneficiar al fondurilor disponibile pentru România în cadrul priorităţii Europa Inteligentă.

La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu rectorul UBB Daniel David, dar și cu reprezentanţi ai conducerii universității, premierul a spus că unul dintre subiectele discutate a fost cel al înființării la Cluj-Napoca a unui institut de tehnologii inovative. 

"UBB, conform evaluărilor, conform rankingului, este universitatea cea mai bine clasată, nu din Cluj, ci din România și cred că e un motiv suficient de puternic, asta nu înseamnă că nu acordăm atenţie şi altor universităţi. Pe lângă subiectele abordate, care necesită o abordare sistemică şi un dialog permanent pentru identificarea de soluţii pentru creşterea calităţii educaţiei în România, am abordat subiecte importante. Unul dintre subiecte este cel legat de înfiinţarea la Cluj a unuia dintre institutele care urmează să devină principalele beneficiare ale resurselor financiare disponibile pentru România în cadrul priorităţii Europa Inteligentă. Este clar că în urma acestei discuţii, pot să vă spun că la Cluj, în colaborare cu UBB şi cu alte universităţi, pentru că UBB este integrativ în politica educațională și de cercetare pe care o face, va fi un institut de tehnologii inovative, aceasta cu atât mai mult cu cât Clujul a intrat în finala pentru stabilirea Capitalei Inovaţiei", a declarat premierul Ludovic Orban.

Rectorul UBB, Daniel David, a precizat că în cadrul întâlnirii cu premierul Ludovic Orban au fost abordate două teme importante, prima legată de începerea noului an universitar și cea de-a doua de problemele din învăţământul românesc.

"Această întâlnire a avut un rol fundamental, fiindcă am abordat două teme care ne interesează. Anume, prima temă - începerea anului universitar, şi era absolut normal să aveam această discuţie, totuşi UBB fiind cea mai mare comunitate academică din ţară, aproape 50.000 de oameni, şi nu e totuna cum începem noul an universitar. A doua temă, foarte importantă pentru noi, mai ales că este vorba de campanie electorală, şi noi vrem să transmitem un mesaj tuturor partidelor politice, care este rolul educaţiei în proiectul de modernizare a ţării. În sensul că, noi credem că înainte de a face strategii care mai de care mai deştepte şi mai interesante în diverse domenii, dacă nu reparăm componenta educaţională - şi mă refer la preuniversitar - abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, analfabetismul ştiinţific, problema curricumului etc, iar în mediul universitar problema fragmentării, subfinanţării, distribuţiei inegale pe teritoriul ţării a institutelor de cercetare şi a forţelor academice -, credem că nu avem nicio şansă să facem o schimbare a României", a spus rectorul UBB, Daniel David.

Anterior întâlnirii de la UBB, premierul a participat la Cluj-Napoca la semnarea contractului pentru Proiectarea şi execuţia tronsonului Nădăşelu - Mihăeşti - Zimbor al Autostrăzii Transilvania, cu o lungime de 30 km, iar în cursul zilei mai are programată participarea la semnarea protocolului de Asociere a UAT Câmpia Turzii-UAT Turda, în vederea realizării Centrii Ocolitoare Turda-Câmpia Turzii şi o vizită pe amplasamentul pe  care ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

 

Comenteaza