Ora de religie în școlile cu elevi predominant catolici sau reformați: câți vor să urmeze această materie

Ora de religie în școlile cu elevi predominant catolici sau reformați: câți vor să urmeze această materie
Peste 95 la sută dintre elevii celor trei licee cu predare în limba maghiară din Cluj-Napoca vor să participe la orele de religie, cei mai mulţi aparţinând cultului reformat, apoi celui romano-catolic.

Astfel, la Liceul "Apaczai Csere Janos", unde învaţă 587 de elevi, directorul Voros Alpar spune că peste 95 la sută dintre ei vor să participe la orele de religie, numărul nefiind influenţat de modificarea procedurii, prin necesitatea depunerii unei cereri de către părinţi. Aproximativ 80 la sută dintre elevi aparţin religiei reformate, iar restul religiilor romano-catolică, unitariană, neoprotestate, astfel că aceste cursuri sunt predate de trei profesori - doi pentru cultul reformat şi unul pentru cel romano-catolic, care are o jumătate de normă, în timp ce pentru unitarieni, religia se predă de către personal calificat aprobat de parohie.

La Liceul "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca, 99 la sută dintre cei circa 1.000 de elevi sunt de acord să participe la orele de religie, 75 la sută dintre ei aparţinând cultului reformat, iar restul cultului romano-catolic sau celor neoprotestante. Aici sunt trei profesori de religie - doi pentru reformaţi şi unul pentru romano-catolici.

Şi la Liceul "Brassai Samuel", peste 95 la sută din elevi vor să fie prezenţi la orele de religie, care sunt predate de două cadre didactice. Directorul Kosa Maria a declarat că, din cei 367 de elevi, peste 70 la sută sunt reformaţi, restul romano-catolici, unitarieni sau aparţinând altor culte.

Mai mulţi elevi de la acest liceu susţin că noua procedură solicitată pentru participarea la orele de religie nu i-a descurajat.

"Noi suntem reformaţi, am vorbit cu părinţii să continuu orele de religie, au completat cererea şi gata, nu va fi nicio problemă. E foarte importantă religia pentru că nu ne învaţă lucruri rele. Afli numai cum să faci bine", a spus Ildiko, elevă în clasa a X-a la Liceul "Brassai Samuel".

Un alt elev al acestei instituţii, care aparţine cultului romano-catolic, susţine că cine vrea să fie prezent la orele de religie nu se împiedică "de o hârtie". "Vă daţi seama că părinţii au depus o astfel de cerere. M-au întrebat dacă mai vreau să particip la orele de religie şi am spus că da. Cererea a fost o formalitate", a spus Arpad, elev în clasa a IX-a.

Totodată, la Liceul greco-catolic "Inochentie Micu" din Cluj-Napoca nu s-a înregistrat vreun refuz privind participarea la orele de religie a celor 220 de elevi, asta şi datorită profilului acestei instituţii.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, spune că, din primele semnale primite, în judeţ nu vor fi probleme privind desfiinţarea unor clase de religie, întrucât au fost înregistrate "zeci de mii" de cereri făcute de părinţi în numele elevilor.

Comenteaza