O universitate clujeană, fruntaşă în topul transparenţei instituţiilor de învăţământ superior. Pe ce loc sunt celelalte

O universitate clujeană, fruntaşă în topul transparenţei instituţiilor de învăţământ superior. Pe ce loc sunt celelalte
Coaliția pentru Universități Curate, în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), a lansat un top al transparenței paginilor web a universităților din România. Deşi niciuna nu excelează la acest capitol, o instituţie de învăţământ superior clujeană s-a clasat pe primul loc.

În cadrul studiului au fost analizate toate cele 55 de universităţi de stat din ţară, prin verificarea paginilor web, trimitere de cereri în baza Legii 544 și efectuarea de vizite de studiu.

14 criterii luate în calcul

În întocmirea lui au fost luate în calcul 14 criterii de transparență, cele mai importante fiind prezenţa datelor de contact, a anunțurilor pentru licitații și achiziții publice, a celor pentru angajări și scoaterea la concurs a posturilor vacante, a anunţurilor despre programe de mobilități pentru studenți, a declarațiilor de avere și de interese, a rapoartelor de activitate anuale, respectiv   organigramei și contactele angajaților universității.

De asemenea, evaluatorii au ţinut cont de rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți şi de existenţa detaliilor despre Comisia de etică și funcționarea acesteia, a Codului drepturilor și obligațiilor studentului, a listei cu taxele percepute de universitate, a Cartei universitare, a hotărârilor structurilor de conducere şi a proceselor verbale ale ședințelor structurilor de conducere.

La ce capitole excelează şi la care nu

La finalul raportului s-a constatat că principalele aspecte pe care universitățile publice nu le afișează pe paginile web sunt procesele verbale ale întrunirilor structurilor de conducere, rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți, cererile de oferte, anunțurile referitoare la achiziții și hotărârile la zi ale structurilor de conducere.

Universitățile stau cel mai bine la publicarea Cartei Universitare, anunțarea granturilor și mobilităților studențești, publicarea taxelor de studiu și anunțarea de concursuri pentru posturi vacante şi locuri de muncă în cadrul universității.

Topul universităţilor

Deşi nicio universitate din ţară nu a reuşit să obţină maximul de puncte, de 125, topul celor mai transparente universități este dominat de Universitatea „Babeș-Bolyai" şi de Universitatea Politehnică din Timişoara, ambele cu 94 de puncte. Ele sunt urmate de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (93), Universitatea din Craiova (91), Universitatea de Vest din Timișoara (90) şi Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava (88).

Conform rezultatelor publicate, toate insituţiile de învăţământ superior clujene au reuşit să intre în prima jumătate a topului, Universitatea Tehnică situându-se între primele zece, pe locul nouă, cu 83 de puncte.

Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară s-a situat pe locul al treisprezecelea (76), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu" a intrat pe cea de-a nouăsprezecea poziţie (73), Academia de Muzică „Gheorghe Dima" a adjudecat locul 22, cu 70 de puncte, iar Universitatea de Artă și Design s-a clasat abia pe cea de-a 25-a poziţie (67).

La polul opus se situează, în schimb, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul" din București (39), Universitatea Națională de Arte din București (38), Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (35), Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (22) şi Academia Națională de Educație Fizică și Sport din București (5).

Clasamentul a fost realizat de Coaliția pentru Universități Curate în cadrul proiectului „Schimbarea Mediului Universitar prin Implicarea Studenților și Schimb de Bune Practici", implementat de Societatea Academică din Români, ANOSR și Federația Studenților din Elveția. Acesta are o durată de implementare de 2 ani, o valoare totală de 222.532 CHF și beneficiază de o cofinanțare în valoare de 200.080 CHF printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Comenteaza