O şcoală clujeană de la ţară a devenit europeană cu acte în regulă

O şcoală clujeană de la ţară a devenit europeană cu acte în regulă
Numărul unităţilor de învăţământ clujene care primesc titlul de „Şcoală europeană” creşte, însă calitatea şcolilor care primesc acest titlu scade de la an la an. Printre cele şase şcoli care se pot lăuda cu acest titlu este şi una de lângă Cluj.

Şcoala Gimnazială Viişoara este singura din mediul rural certificată, anul acesta, ca fiind "Şcoală europeană", alături de alte cinci din Cluj-Napoca.

"Acest titlu reprezintă recunoaşterea unei anumite poziţii în ierarhia învăţământului clujean, recunoaşterea unor performanţe, încadrarea unor criterii stabilite la nivelul Comisiei Europene care sunt stabilite pentru aceste şcoli şi o recunoaştere a muncii cadrelor didactice, a elevilor şi a managementului din unitatea respectivă de învăţământ", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general.

În primii ani de în care s-a acordat acest titlu era oferit doar şcolilor de top din Cluj, însă în ultimul timp, şi şcolilor fără o asemenea reputaţie. Cuibus spune că acest lucru se datorează faptului că şcolile de top nu îşi mai depun dosarele pentru obţinerea certificatului.

„Sunt şcoli din anii trecuţi care au deja acest titlu, iar, practic, după trei ani se depune din nou dosarul după reevaluare. Unii l-au obţinut acum 5, 7, 10 ani şi consideră că rămân după criteriile respective „Şcoală europeană". Este, desigur, o opţiune a fiecărei şcoli, de a depune sau a nu depune dosarul pentru validarea titlului de „Şcoală europeană". Important e că foarte multe şcoli îndepliesc aceste criterii", a explicat inspectorul general.

Pot participa la această competiţie doar şcoli care au desfăşurat activităţi finanţate prin programele europene. Există un număr mare de proiecte în judeţul Cluj, iar în acest moment ISJ  este preocupat de impactul pe care aceste proiecte îl au asupra şcolilor, dorind să ofere şanse şi instituţiilor care nu înregistrează performanţe atât de bune sau la care învaţă copii cu deficienţe.

„Ne interesează contactul, interacţiunea dintre profesorii de la noi cu profesorii din alte ţări europene şi contactul dintre elevii noştri cu cei din străinătate. Ceea ce ne preocupă cel mai mult este ca învăţământul să se orienteze nu doar pe un învăţământ centrat pe elite, ci un învăţământ care să asigure egalitate de şanse, care să permită fiecărui copil să se dezvolte la potenţialul său maxim", a spus şi inspectorul pe proiecte europene al ISJ Cluj, Adriana Iacob.

La nivel naţional se înscriu şi multe şcoli foarte sărace din mediul rural, iar acestea fac un efort mai mare să îşi depună dosarele, deoarece pentru acestea reprezintă singura şansă de a-şi trimite cadrele didactice în străinătate, de a face schimb de experienţă cu alte şcoli din UE, experienţe ce îi motivează să ajungă la nivelul şcolilor de peste hotare.

Pentru Liceul Special Pentru Deficienţi de Vedere, acest titlu este foarte important, întrucît îi ajută pe copiii cu probleme de vedere să se integreze mai uşor în societate şi să interacţioneze cu colegii din alte ţări europene.

„La premierea de la Bucureşti am reuşit să fim văzuţi de toată ţara prin proiectele pe care le-am desfăşurat împreună cu cadrele didactice şi efortul nostru e mai mare pentru că avem copii din 20 de judeţe ale ţării şi vrem să le dăm şanse elgale cu ceilalţi copii din ţară şi din Europa. Copiii au reacţionat foarte bine în schimburile de experienţă. Prin programul "Tineret în acţiune", grupe de copii din patru, cinci ţări au plecat în Polonia, Slovacia, şi cred că schimburile de experienţă sunt cele mai reuşite, deoarece au rezultatele cele mai vizibile", a spus directoarea şcolii pentru deficienţi de vedere, Zoe Piontchevici.

Şi şcoala de agenţi de poliţie este europeană

Certificatul de „Şcoală europeană" a fost obţinut de Liceul Special Pentru Deficienţi de Auz Cluj, Liceul Special Pentru Deficienţi de Vedere, Colegiul Tehnic „Ana Aslan", Şcoala Gimnazială Viişoara, Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi" şi Şcoala de agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan". Cinci dintre acestea şi-au reconfirmat, astfel, titlul obţinut anterior. Primele unităţi de învăţământ din Cluj care au primit certificatul de „Şcoală europeană" sunt Colegiul Naţional „Emil Racoviţă", Colegiul Naţional „George Coşbuc" şi Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu".

Adnana Mocian

Comenteaza