O masă caldă pentru copiii din 50 de unităţi de învăţământ. Şcolile din Cluj incluse în program

O masă caldă pentru copiii din 50 de unităţi de învăţământ. Şcolile din Cluj incluse în program
Obiectivul acestui program-pilot este de a stimula accesul copiilor la educație, respectiv prezența elevilor și preșcolarilor la școală sau la grădiniță.

În programul pilot sunt incluşi 30 de mii de elevi care vor primi zilnic o masă caldă preparată, fie în unitatea de învăţământ, fie furnizată de un serviciu de catering, în funcţie de situaţie, iar unde niciuna dintre cele două variante nu este posibilă, copiii vor primi un pachet alimentar.

Potrivit normelor aprobate de Guvern, masa va conţine produse de panificaţie, produse din carne, brânzeturi şi lactate, legume şi fructe. În ceea ce priveşte mâncărurile care pot fi incluse în meniu, se va ţine cont de recomandările Institutului de Sănătate Publică.

Regulile pentru cei care vor prepara mâncărurile sunt destul de stricte. Se interzice folosirea conservanţiilor, uleiul necesar preparării trebuie folosit o singură dată, ceapa se va găti înăbuşită cu apă, nu prăjită. Nu sunt permise mâncărurile din tocături prăjite şi nici combinaţiile nesănătoase de alimente.

Prin programul guvernamental pilot, masa caldă va costa 7 lei şi va fi asigurată din acest an în 50 de unităţi de învăţământ. Autorităţile speră să reducă în acest fel abandonul şcolar.

La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de pachetul alimentar, respectiv masă caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute. 

Unităţile de învăţământ din judeţul Cluj care au fost cuprinse în acest program pilot sunt Şcoala Gimnazială din Viişoara şi Colegiul Naţional Pedagogic "Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca.

Comenteaza