Nou regulament pentru repartizarea în creşele din Cluj. Părinţii, invitaţi la dezbatere publică

Nou regulament pentru repartizarea în creşele din Cluj. Părinţii, invitaţi la dezbatere publică

Peste 900 de copii au rămas fără loc în creșă, deşi Cluj-Napoca dispune de 15 unități de învățământ ante-preșcolar, iar alte două sunt în construcţie. Părinţii sunt revoltaţi pe familiile care îşi fac viză de flotant, fiindcă au întâietate dacă au mai mulţi copii sau provin din medii sociale dezavantajate.

Municipalitatea încearcă să găsească soluţii la această situaţie şi a format un grup de lucru, condus de viceprimarul Olah Emese, care a scris un nou regulament de înscriere, repartizare, departajare și transfer al copiilor în creșele administrate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca. Noile criterii pot fi consultate pe site-ul administraţiei locale, iar o dezbatere publică la care sunt invitaţi părinţii micuţilor din oraş şi împrejurimi va avea loc miercuri, 22 august 2018, începând cu ora 17, în Sala de Sticla a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

"În municipiul Cluj-Napoca numărul solicitărilor de înscriere la creșă este mult mai mare decât numărul locurilor libere. În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1475 de dosare de înscriere. Având în vedere faptul că actualul proces de înscriere, repartizare și departajare nu mai corespunde nevoilor actuale, a apărut necesitatea elaborării și implementării unui regulament care să prevadă detaliat modul de desfășurare a întregului proces de înscriere", transmit reprezentanții municipalității.

REGULAMENTUL poate fi consultat AICI

 

Poza noua 14.08.2018

 

Poza noua 14.08.2018

 

120 de locuri noi în creşele din Cluj-Napoca

Mai multe locuri în creşele de stat din Cluj-Napoca în 2018. ”În acest moment este în curs de execuție și se finalizează, în septembrie, construcția unei creșe pe stradă Donath nr. 238, în care vom pune la dispoziție 80 de locuri. De asemenea se începe construcția unei noi creșe pe str. Grigore Alexandrescu nr. 47 A în care vom crea 120 de locuri”, se arată într-o răspuns pe aplicația MyCluj.

4.213.654 de lei este prețul construirii creșei de pe strada Donath 238, așa cum apare el în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Banii ar urma să vină de la bugetul de stat. La această sumă se adaugă 404.775 lei, sume neeligibile suportate de la bugetul local, în urma unui HCL votat în septembrie 2017. Și pentru creșa din Mănăștur, banii ar urma să fie cheltuiți tot din PNDL II.

Clujul dispune în prezent de 15 creșe cu un număr total de 1.142 de locuri. În 2018 au fosr depuse 1.475 de cereri de înscriere pentru 570 de locuri rămase disponibile.

Subvenţii de la Primărie 

Primăria Cluj-Napoca a propus şi o soluţie de compromis pentru copiii rămaşi fără locuri în creşele de stat în anul 2018-2019: să plătească o parte din taxa de şcolarizare pentru aceşti copii în creşe private. 3,5 milioane lei din bugetul local ar urma să fie acordaţi pentru această facilitate.

Comenteaza