Modificarea legii educaţiei inflamează universitarii şi politicienii

Modificarea legii educaţiei inflamează universitarii şi politicienii
Modificările aduse legii educaţiei prin ordonanţă de urgenţă stârnesc reacţii aprinse în rândul politicienilor care au fost, într-un fel sau altul, implicaţi în sistemul de învăţământ, fie în calitate de cadre universitare, fie prin faptul că au ocupat fotoliul de ministru al educaţiei.

Marga: "Legea nu se poate ameliora, ea trebuie înlocuită"

Andrei Marga, fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000, consideră că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor din sistemul educaţional românesc este crearea unei noi legi, luată de la zero. "Nici legea nu este constituţională, nici ordonanţa de urgenţă nu e constituţională. Ca o a doua observaţie, este clar că legea duce educaţia într-o înfundătură. Nivelul educaţional scade şi va scădea în continuare, pentru că aşa este legea.

Ea a avut de la început probleme grave. În situaţia în care s-a ajuns, această lege nu se poate ameliora, ea trebuie înlocuită. Trebuie spus foarte simplu: România are nevoie de o nouă lege, o lege făcută de oameni cu capul pe umeri şi care ştiu cum se face învăţământul în ziua de astăzi. Trebuie spus foarte simplu că reformele în educaţie trebuie făcute cu profesorii şi nu împotriva lor, cum s-a făcut", a declarat Marga.

Chiar dacă noua ordonanţă de urgenţă conţine o serie de aberaţii, după cum le-a numit fostul rector, are totuşi şi un punct forte: relaxarea condiţiilor de înscriere la doctorat. "De exemplu, merge soluţia de a lărgi şansele de intrare la doctorat, astfel încât şi judecătorul din tribunal să poată face un doctorat, dacă vrea, şi medicul din spital, dacă doreşte, şi profesorul dintr-un liceu, şi economistul din bancă şi mulţi alţii. Lărgirea şanselor de admitere la doctorat nu înseamnă o scădere a calităţii. În definitiv, aplicarea legii nu a dus la o creştere a numărului de doctoranzi, dimpotrivă. Aici, ordonanţa vine cu o soluţie", a spus acesta.

Printre aberaţiile aduse de modificările legii se numără schimbarea normelor didactice şi slăbirea regimului incompatibilităţii."Se lărgeşte prea mult conţinutul normei de activitate didactică, astfel încât intră în ea şi atribuţii administrative. Un al doilea exemplu de aberaţie este slăbirea regimului incompatibilităţii. România oricum avea o situaţie rău reglementată. În România poţi fi parlamentar, ministru şi să ai normă didactică. În Germania trebuie să alegi. În ordonanţa de urgenţă se relaxează aceste incompatibilităţi; în mod clar se va slăbi calitatea de cadru didactic universitar", este părerea lui Marga.

Miclea: "Doctoratul cu frecvenţă redusă deschide poarta impostorilor"

Un alt fost ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, nu este însă de acord cu introducerea doctoratului cu frecvenţă redusă, considerând că ar facilita fraudarea acestuia. "Dacă vă uitaţi la toţi cei cu imposturi la doctorat, toţi au făcut doctoratul în regim de frecvenţă redusă. Eu am scris în legea educaţiei că doctoratul se face exclusiv în regim de zi. Atunci şansa de a frauda era mică, pentru că asta este ceea ce faci, te duci la doctorat pentru că ai o vocaţie.

Nu să te trezeşti că esti parlamentar sau altceva şi spui: ia să îmi iau şi eu un doctorat să mi se spună doctor. De asta am zis că se face doar în regim cu frecvenţă. Din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru că majoritatea covârşitoare a tezelor proaste sunt făcute de cei de la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, care nu au vocaţie", a precizat acesta, pentru Hotnews.

Totodată, Miclea este de părere că actuala ordonanţă de urgenţă duce la o recentralizare a sistemului educaţional. "Legea educaţiei naţionale spunea că organizarea concursurilor pe post, angajarea şi concedierea personalului didactic era făcută la nivelul şcolii, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei. Dar şcoala era autonomă şi avea puterea de a decide asupra cadrelor didactice. În cazul în care Consiliul de Administraţie considera că un profesor nu îşi face datoria, îl putea concedia, pentru că părinţii semnalau acest lucru şi directorul putea să îl concedieze, pentru că tot el l-a angajat. Cum concursul de angajare era la şcoală, tot şcoala îl putea şi concedia", a spus Miclea.

"Acum, concursul se organizează la nivel naţional, exact ca înainte de legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. În consecinţă, tu, ca director, eşti doar repartizat la şcoală şi şcoala nu face decât să te angajeze în baza repartiţiei primite de la inspectoratul şcolar judeţean. Deci şcoala nu te mai poate concedia. Dacă părinţii îi semnalează directorului că un profesor are o prestaţie didactică proastă, directorul şi Consiliul de Administraţie nu îi mai pot face nimic, pentru că el nu a fost angajat de şcoală, de acum încolo, orice ar face un profesor, el nu poate fi concediat de şcoală, indiferent cât de proastă e prestaţia lui. El este angajatul sistemului, deci în cel mai rău caz pentru el este scos din activitatea didactică, dar inspectoratul este obligat să îi găsească o altă şcoală la care să predea ", a mai declarat Miclea.

Boc: "Masacrul legii educaţionale, atentat la calitatea actului educaţional din România"

Fostul premier Emil Boc, cadru universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, adoptă o poziţie fermă, negativă, legată de modificările pe care ordonanţa de urgenţă le aduce. „Masacrul legii educaţionale reprezintă un atentat la calitatea actului educaţional din România pe termen mediu şi lung. Operaţiunea "fabrica de diplome" reprezintă fără discuţie o cedare în faţa grupurilor de interese private din învăţământul superior. Au încercat şi când am fost eu prim-ministru să mă supună la încercări, la asemenea modificări, şi am refuzat fără drept de apel. Astăzi, se pare că se pare că au găsit mai multă înţelegere la cei care conduc în acest moment instituţiile de învâţământ", a declarat primarul Clujului, într-o conferinţă de presă.


Funeriu: „Ordonanţa este un viol în grup la adresa educaţiei naţionale"

Nici fostul ministru al Educaţiei din perioada guvernului Boc, Daniel Funeriu, care a ocupat această funcţie din 2009 până în 2012, nu este încântat de modificările aduse. „Ordonanța (de modificare a legii educației, n. red.) este un viol în grup la adresa educației naționale. Vinovați principali: dr. Victor Viorel Ponta și Ecaterina Andronescu. E sinistru ca doi miniștri tineri să fie părtași la așa ceva.

Din acest moment „sistemul național de educație" este o amenințare la adresa elevilor și studenților și nu un sprijin. Elevii, studenții și părinții nu se pot aștepta la nimic bun. Păcat, pentru că prin efectele legii inițiale România a crescut semnificativ la testele PISA, pentru prima oară în 22 de ani", a declarat Funariu, pe pagina sa de Facebook.

 

Comenteaza