Miclea: Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică

Miclea: Susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația didactică

Fostul ministru al educaţiei, profesorul clujean Mircea Miclea spune că susțin clar mărirea substanțială a salariilor profesorilor, dar consideră că trebuie adăugate "încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație".

Profesorul Mircea Miclea a afirmat, în contextul actualei crize din Educație - greva generală anunțată de sindicatele din preuniversitar pentru luni, 22 mai, că "este evident că este nevoie de o salarizare mai bună a profesorilor", dar și că i se pare "destul de tardivă reacția sindicatelor".

"Sunt câteva lucruri pe care le-aș puncta. Întâi: este evident că este nevoie de o salarizare mai bună a profesorilor, dacă dorim să mai avem profesori de bună calitate în următorii ani în învățământ.

Pe de altă parte, mi se pare destul de tardivă reacția sindicatelor. Era evident că atunci când se alocă 2,1% din PIB pentru educație, banii nu vor ajunge pentru salarii decente, în condițiile unei inflații crescute. Ei au știut și cât de mare este inflația și cât de puțin s-a alocat din PIB, cel mai scăzut procent din ’90 încoace, și totuși nu au protestat. Atunci trebuia să protesteze. Erau și mai credibili și ar fi adăugat și mai multă coeziune, pentru că ar fi atras atenția asupra subfinanțării din educație", a spus profesorul Mircea Miclea într-un interviu acordat pentru Edupedu.ro.

Profesorul clujean a precizat că susține mărirea salariilor profesorilor, dar consideră că ar trebui adăugate "încă alte două condiții, dacă vrem să crească calitatea predării în educație".
 
"Salarizarea trebuie făcută diferențiat, în funcție de prestația didactică. În mod cert se pot găsi metrici, adică metode de evaluare corectă a prestației didactice, astfel încât să se poată face o salarizare diferențiată în funcție de prestația didactică. Altfel, o creștere uniformizantă a salarizării nu va stimula calitatea educației. Vor fi mai mulți bani pentru profesori, dar nu neapărat o mai bună calitate a predării.

Al doilea lucru care trebuie asociat cu majorarea salarială ar fi ca profesorii să devină angajații școlii, astfel încât școala să fie cea care îi angajează și tot școala să fie cea care îi concediază, dacă nu prestează activități de calitate. Este modalitatea prin care școlile pot scăpa de cei care nu fac ore de calitate.

Concomitent, trebuie abordate toate aceste trei măsuri: creșterea salarială, dar salarizare difențiată și angajare la nivelul școlii, astfel încât școala să îi poată angaja pe cei buni și să îi de afară pe cei slabi", a mai spus fostul ministru al Educației, Mircea Miclea.

Comenteaza