Miclea, despre bursele sub media 5: S-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Miclea, despre bursele sub media 5: S-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Psihologul clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, spune că prin modul în care s-au aplicat acum bursele de merit s-a transmis un mesaj greșit că "nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi", ceea ce "din punct de vedere social e ruinător".

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Psihologul Mircea Miclea spune, referitor la această situație, că ar fi trebuit stabilit un prag pentru acordarea acestui tip de burse, pentru că prin modul în care s-au acordat bursele de merit anul acesta am ajuns să ”ridicăm la rang național o șmecherie”.

Fostului ministru al Educației consideră că acest criteriu de acordare a burselor de merit pentru primii 30% dintr-o clasă “se poate aplica dacă evaluarea va fi standardizată în sensul bun, nu în sensul mecanic de birocrație a evaluării” și a explicat pentru Edupedu.ro de ce:

“(...) cred că ar fi trebuit un prag. Pragul este în jur de 8-8,5 de acolo începe performanța. (...) ar trebui stabilit un procent, dar de la pragul acela în sus, că altfel, prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj care sună în felul următor: nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Dacă eu mă plasez într-o școală în care performanțele elevilor sunt slabe și sunt între primii 30% eu primesc o recompensă. Dacă tot eu m-aș duce la o școală unde performanțele colegilor mei sunt mai bune, eu nu primesc recompensă. Deci ce învăț? Să fiu mai degrabă atent unde mă poziționez, unde mă plasez și nu cât de mult muncesc și cât de mult învăț. Ori asta, din punct de vedere social e ruinător să transmiți mesajul că contează nu cât de mult înveți sau muncești ci unde te așezi. Exact ce face orice șmecher care nu ajunge unde ajunge prin performanțe, prin muncă și prin învățare ci prin plasarea lângă cineva undeva într-un post etc. Adică ridicăm la rang național o șmecherie”.

Citiți articolul integral AICI

Comenteaza