Mesajul președintelui Iohannis, la 442 de ani de la fondarea UBB: „Cluj-Napoca este azi un centru universitar complex și un pol de dezvoltare important al României”

Mesajul președintelui Iohannis, la 442 de ani de la fondarea UBB: „Cluj-Napoca este azi un centru universitar complex și un pol de dezvoltare important al României”

Pe 12 mai s-au împlinit 442 de ani de când Principele Transilvaniei și Regele Uniunii Polono-Lituaniene, Ștefan Bathory, a emis diploma de fondare a universității clujene, la Vilnius.

Diploma regală fondatoare înființa Academia Claudiopolitana (Claudiopolis fiind numele latin al orașului Cluj), o instituție de învățământ superior, cu rang academic de universitate, având astfel dreptul de a conferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor în cele două facultăți (filosofie și teologie) care o constituiau.

Potrivit reprezentanților UBB, de-a lungul timpului, Academia Claudiopolitana va deveni Universitas Claudiopolitana (o universitate trebuia să aibă toate cele patru facultăți clasice: filosofie, medicină, drept și teologie), apoi Universitatea maghiară din Cluj, apoi Universitatea românească din Cluj și în final în Universitatea Babeș-Bolyai. Momentul acesta se suprapune la modul fericit cu evenimentul Alumni Days la UBB, eveniment cu ocazia căruia președintele României, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, absolvent UBB, care a transmis mesajul următor:

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul evenimentului UBB Alumni Days 2023

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit câteva gânduri cu prilejul acestui eveniment special pentru comunitatea universitară clujeană, care aduce în prim-plan personalități remarcabile, cu o înaltă ținută academică, morală și socială. Învățământul superior din Cluj își are rădăcinile în secolul al XVI-lea, fiind purtătorul celei mai vechi tradiții academice, fapt care atestă orientarea ferventă a comunității locale către cunoaștere și deschiderea către educație.

Universitatea Babeș – Bolyai a constituit permanent un exemplu al diversității și al încrederii în dorința de a studia: studenții care au trecut pragul acestei instituții aparțineau tuturor naționalităților care trăiau în Transilvania acelor vremuri, iar începând cu secolul XIX, li s-a acordat dreptul de a se înscrie și femeilor.

Comunitatea științifică închegată în perioada interbelică a reunit nume importante ale societății românești, semn al seriozității și prestigiului universității, printre care îi amintesc pe Emil Racoviță, Sextil Pușcariu, Alexandru Borza, Ioan Lupaș, Florian-Ștefănescu Goangă.

Cluj – Napoca este azi un centru universitar complex și un pol de dezvoltare important al României. Universitatea Babeș-Bolyai se bucură de prestigiu și are o reputație solidă, aflându-se printre universitățile de top ale lumii în 10 domenii academice. Vă felicit pentru această realizare, felicit întregul corp profesoral, cu toții ați obținut această performanță datorită eforturilor susținute de a vă îmbunătăți continuu.

Universitatea este implicată activ în numeroase proiecte și rețele europene, fiind conectată la evoluțiile tehnologice și instituționale majore, atât la nivel european, cât și la nivel global, cu scopul de a crește constant relevanța infrastructurii de studii și de cercetare.

Comunitatea universitară din România se află într-un moment de cotitură. Prin noile legi ale educației, avem ocazia să clarificăm concepte, să îmbunătățim și să modernizăm un sistem care ani la rând a fost neglijat, deși este esențial pentru viitorul unei națiuni.

Este, totodată, extrem de important să ne asigurăm că beneficiem la maximum de programele europene în domeniul educației. Lansarea inițiativei pentru constituirea de universități europene, investiții substanțiale în programe de mobilitate, dar și în cercetare, toate acestea sunt oportunități care vor schimba, cu siguranță, și dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior românești.

Reperele academice de astăzi ale Universității Babeș-Bolyai nu mai sunt doar naționale, ci sunt europene și globale. UBB se impune prin inovație și excelență, atât la nivelul remarcabil al educației științifice de aici, cât și la nivelul modului de organizare și relaționare cu comunitatea.

Aveți studenți care vin nu numai din toate regiunile țării, ci și din străinătate, care aleg Universitatea Babeș-Bolyai pentru a se instrui și care, de multe ori, rămân în  Cluj-Napoca ori împrejurimi. Astfel se constituie o legătură vibrantă, în spiritul valorilor în care s-au format, între oameni care, peste ani, vor spune cu mândrie că sunt absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai.

Vă doresc rezultate profesionale și personale deosebite și mult succes în activitățile dumneavoastră viitoare!”, a transmis Iohannis.

Comenteaza