"La revedere, România". Nouă ne migrează olimpicii

Şansele pe care le au în străinătate îi fac pe absolvenţii de liceu să se gândească de două ori când aleg universitatea la care să studieze. An de an, tot mai mulţi dintre elevii emineţi ai Clujului se pregătesc să își continue studiile în instituţiile de învăţământ superior din ţările vecine.

Principalele cauze ale acestei "migrații" peste hotare o reprezintă oferta educațională mai diversificată pe care tinerii o găsesc în instituțiile din alte țări, dar și șansele pe care aceștia le au după terminarea cursurilor. Este și cazul unei eleve din Cluj-Napoca, olimpică la limba germană. Greta Dădălău a absolvit în această vară cursurile Colegiului Național "George Coșbuc" și deși până de curând se gândea să devină studenta celei mai mari facultăți din Cluj-Napoca, planurile tinerei s-au schimbat radical: va pleca să studieze științe culturale în Germania.

Viaţa de olimpic, după cum spune chiar ea, i-a deschis multe porți şi i-a oferit acum șansa de a studia peste hotare. Fata recunoaște că pasiunea pentru acest domeniu de studiu a venit de la cea mai fragedă vârstă, din momentul în care a învățat primele cuvinte în limba germană, la grădiniță. În ultimul an de liceu, Greta a atins țelul pe care și l-a propus la începutul anului școlar: acela de a obține un loc fruntaș la olimpiada de limba germană. De altfel, tânăra a participat la olimpiadă aproape în fiecare an, începând din clasa a șaptea.

"Am participat la olimpiada de limba germană maternă, la care particip de ceva ani încoace și mi-am dorit foarte mult ca în ultimul an de liceu să reușesc să iau încă un premiu. M-am pregătit pe parcursul anilor de școală pentru a ajunge aici, fiind vorba de o olimpiadă de limbă și am avut parte de sprijin şi din partea profesorilor. Pentru mine, limba germană este o disciplină deosebită, foarte dragă mie și care mi-a deschis foarte multe uși, iar faptul că am fost olimpică în timpul școlii mi-a oferit foarte multe avantaje și am simțit că prin asta școala a devenit un loc mult mai special", mărturisește Greta Dădălău.

În viața unui licean olimpic sacrificiul este un cuvânt la ordinea zilei. Pentru a ajunge la rezultatele dorite tânăra a avut nevoie de pregătire continuă, a renunţat la clipe din timpul său liber pentru a învăţa, şi asta fără a neglija alte materii de studiu. De altfel, nota obținută la Bacalaureat la disciplina germană a fost cea maximă, satisfacția rezultatelor excepționale fiind pe măsura muncii din anii de liceu. "Pentru a face perfomanță trebuie să te pregătești mai mult și uneori trebuie să faci și sacrificii, chiar și familia mea a făcut foarte multe sacrificii și am dorit foarte mult să îi fac mândri de mine", explică tânăra.

După terminarea studiilor liceale, prima variantă a tinerei a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), cea mare instituție de învățământ superior din Cluj-Napoca. Între timp, planul tinerei s-a schimbat când, în iunie, a primit oferta de a studia în stăinătate.

"Am obținut o bursă în Germania cu ajutorul unei profesoare care m-a propus și atunci am zis să încerc. Altfel, dacă nu ar fi existat această ocazie, m-aș fi dus la UBB, probabil aș fi optat pentru Facultatea de Litere secția LMA (Limbi Moderne Aplicate n.red.), însă când am aflat de propunerea pentru bursa din Germania am ales să plec acolo", precizează Greta.

Oferta educațională a fost cea care a atras-o pe tânără încă din primul moment, iar gândul că șansele de reușită în domeniu sunt mai mari în afara țării a fost argumentul decisiv. Aceasta a ales o specializare care îmbină limbile moderne cu științele culturale.

"În ceea ce privește oferta de studiu din România, mi se pare că la noi anumite ramuri sunt dezvoltate mai bine, în timp ce altele sunt mai puțin dezvoltate și oferă mai puține perspective. Eu voi studia în Germania atât limbi străine cât și științe culturale, ceea ce mi s-a părut o combinație perfectă între domenii, o îmbinare armonioasă. Se pare că așa a fost să fie. Dacă ar fi fost și în țară alte oportunități, aș fi rămas în Cluj. Însă cred că acolo (în Germania, n.red.) acest domeniu este mult mai bine conturat și cred și sper că vor fi mai multe șanse pentru mine", explică Greta.

Tânăra știe deja ce înseamnă studiu în străinătate, întrucât a petrecut un an școlar în Elveția într-un schimb de experiență organizat de o fundație pentru tineri. Fata caracterizează anul petrecut peste hotare ca fiind "experiența vieții" ei, însă e conștientă că facultatea îi va aduce noi provocări pe care este nerăbdătoare să le înfrunte. În anul în care a studiat la școala din Elveția, Greta a observat și diferențele între sistemul de învățământ din România și cel de acolo. "Acolo am avut o altă perspectivă, am observat că partea practică e mai dezvoltată, oportunitățile sunt mai deosebite, iar oamenii pe care i-am întâlnit au fost minunați", precizează ea.

Chiar dacă peste câteva zile va părăsi orașul natal pentru a începe un nou capitol al vieții de student în Germania, Greta mărturisește că își dorește să ajute într-un fel sau altul țara în care s-a născut. Încă nu știe dacă se va întoarce în România după finalizarea studiilor, dar spune că va face tot ce îi va sta în putință pentru a aduce măcar o mică schimbare.

"Mi-aș dori foarte mult să ajut România, fie de aici, fie din afară, pentru că țin foarte mult la România și la Cluj, așa că sper să ajung cât mai departe și să fac tot ce pot", a precizat Greta.

Comenteaza