Învăţătoarea “jumătate de creier”, din nou la catedră. Cum este posibil

Învăţătoarea “jumătate de creier”, din nou la catedră. Cum este posibil
Deşi a fost suspendată în luna octombrie, învăţătoarea de la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, implicată într-un scandal de proporţii în primăvara acestui an, a revenit la catedră.

Fără vreo explicaţie, dascălul suplinitor i-a anunţat ieri pe copii că învăţătoarea Monica Chiorean va reveni, de miercuri, la catedră. Asta în condiţiile în care în 28 noiembrie Consiliul de Administraţie a hotărât suspendarea din activitatea didactică a profesorului pentru învățământ primar. Nici părinţii nu au fost anunţaţi de revenirea femeii în şcoală, ci au aflat chiar de la copiii lor.

"Fosta învăţătoare i-a anunţat ieri (marţi, n. red.) pe copii că doamna Chiorean revine la clasă. Nu ştim ce s-a întâmplat şi cum e posibil aşa ceva, noi am aflat chiar de la copii. Nici nu am ştiut cum să reacţionez, era să pic jos. Se iau hotărâri şi nu se mai respectă. Noi vrem să nu sufere copilaşii noştri, că până la urmă despre ei este vorba, ei sunt nişte suflete nevinovate, dar se pare că nimănui nu îi pasă. Are faptă penală, dar ea este în continuare la catedră. Sunt ambiţiile personale ale doamnei, nu îi pasă de copiii noştri. Cu o săptămână înainte să fie suspendată i-a făcut să plângă, toţi copiii au plâns din cauza ei", mărturiseşte o mamă.

În octombrie, învăţătoarea a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţie cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Mai exact, Chiorean a acceptat cinci luni de închisoare cu amânare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru purtare abuzivă. Din cauză că documentul nu prevedea interzicerea activităţii ca profesor în învăţământul primar, femeia poate să se întoarcă la catedră.

„Este o hotărâre judecătorească care nu interzice ca ea să îşi desfăşoare activitatea în continuare. În momentul în care a fost suspendată se ştia că a fost condamdată, iar acum a apărut motivarea, în care nu se trece interdicţia de a îşi continua activitatea. Şcoala este cea care a luat măsurile de suspendare, pentru că era singura care avea competenţa, iar acum nu poate să mai facă nimic", explică Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Nici membrii Consiliului de Administraţie (CA) nu au aflat despre noua decizie a şcolii. "La ultima şedinţă doamna a fost suspendată din funcţie până la elucidarea cauzei penale. Am înţeles că ar fi făcut o cerere să vină să predea din nou. Din câte ştiu eu, doamna nu mai predă, eu nu am fost anunţat în niciun fel", a precizat consilierul local Marcu Valtăr, membru al CA.

Situaţia scandaloasă de la liceul clujean a ieşit la iveală după ce mai multe înregistrări în care femeia îi jigneşte pe copii au fost făcute publice. După ce au bănuit că situaţia de la şcoală le afectează copilul în mod negativ, părinţii unei eleve i-au strecurat acesteia în ghiozdan un reportofon, însă, când au ascultat înregistrările nu le-a venit să creadă.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (...) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier", se aude pe una din înregistrări.

Iniţial, la izbucnirea scandalului din primăvară, CA a hotărât, în urma votului secret, ca aceasta să fie sancţionată doar cu tăierea salariului cu 15% pe şase luni, deşi directorii şcolii au cerut excluderea sa din învăţământ. Tot atunci a fost declanşată şi o anchetă a ISJ. Între timp, femeia a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţie cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Comenteaza