Începe "lupta" pentru rectoratul UBB. Cine a intrat în cursă

Începe
Trei candidaţi au intrat, oficial, în cursa pentru postul de rector al celei mai mari universităţi din România.

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), depunerea candidaturilor pentru funcţia de rector s-a făcut până în data de 1 februarie, iar primul tur al alegerilor este programat pentru data de 1 martie. Rectorul UBB se stabileşte prin votul universal, direct şi secret, al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor. Trei candidaţi au intrat în "luptă", unul dintre ei fiind chiar cel care a ocupat funcţia în perioada 2012-2016.

1.) IOAN AUREL POP - Aşa cum a anunţat încă de săptămâna trecută, academicianul Ioan Aurel Pop şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la rectoratul UBB. Acesta este licenţiat în istorie, iar din anul 1989 este doctor în istorie. După absolvirea facultăţii, a predat cinci ani de zile ca profesor de istorie la clase de gimnaziu şi liceu, după care a devenit asistent universitar şi mai apoi lector, conferenţiar şi profesor. Conform CV-ului său, este autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă sau cronici în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. A ocupat funcţiile de director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), respectiv cel de director al Institutului Român de Cultura şi Cercetare Umanistică din Venetia (2003-2007). În ceea ce priveşte planul managerial pentru alegerile din 2016, Ioan Aurel Pop propune "o soluţie de continuitate a programului managerial, cu credinţa că este un moment în care trebuie să facem împreună noi paşi în cultivarea performanţei şi a excelenţei în comunitatea noastră universitară". Printre principiile fundamentale promovate de acesta se numără următoarele: desfăşurarea activităţii ştiinţifice fundamentale şi aplicate, prin angajarea întregii comunităţi academice în vederea dezvoltării şi consolidării cunoaşterii, susţinerea noilor generaţii de cadre didactice şi cercetători, stimularea valorilor democratice, a incluziunii sociale sau a politicilor privind şansele egale, participarea univerităţii la viaţa comunităţii şi în sfera publică, depunerea tuturor eforturilor pentru a-l determina pe fiecare membru al comunităţii academice să participe activ la construcţia unei culturi a dezvoltării personale şi morale.

2) CIPRIAN MARCEL POP - În vârstă de 42 de ani, Marcel Pop este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Este licenţiat în Marketing, fiind absolvent al UBB Cluj şi doctor în domeniul studiat. Lucrează la universitatea clujeană chiar din 1997, an în care şi-a finalizat studiile, ocupând, treptat, funcţiile de preparator universitar, asistent universitar, lector universitar, conferenţiar universitar şi profesor universitar. Este autorul a 21 de cărţi, capitole de cărţi, manuale şi alte materiale didactice, precum şi a 72 de articole şi comunicări ştiinţifice. "Ideea de la care a pornit această candidatură este aceea că UBB este mai mult decât suma valorilor individuale ale membrilor ei, înseamnă o comunitate academică puternică şi exigentă, cu valori şi principii comune", precizează Marcel Pop. Planul managerial al acestuia cuprinde principii precum consultare continuă, implicare, transparenţă, egalitate de şanse la succes, iar diecţiile majore se îndreaptă spre o educaţie modernă, cercetare performanţă, vizibilitate şi competitivitate internaţională crescută, implicare activă la nivel de comunitate, administraţie şi servicii-suport eficiente.


3.) GHEORGHE FĂTĂCEAN - Fătăcean are 46 de ani şi este conferenţiar universitar la UBB, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - catedra de contabilitate. A absolvit specialitatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, iar, în 2004, a obţinut titlul de doctor, cu teza intitulată Sistemul contabil al valorilor mobiliare. Fătăcean s-a specializat în Londra, în cadrul programului TEMPUS, în domeniul organizării colegiilor universitare. În 2012, Gheorghe Fătăcean a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj din partea PNŢCD. Fătăcean este autor a peste 100 de lucrări de expertiză contabilă judiciară şi extrajudiciară destinate Ministerului Justiţiei, instituţiilor administraţiei publice centrale (Prefectura Cluj), comunităţi locale, companii multinaţionale etc. În plus, acesta este autorul mai multor publicaţii. Proiectul managerial pe care Fătăcean îl propune tratează următoarele aspecte: promovarea unor servicii educaţionale moderne, îmbunătăţirea activităţii de cercetare ştiinţifică, promovarea universităţii la nivel naţional şi internaţional, deschiderea universităţii spre Cetate, spre spaţiul transilvan şi oferirea unui model de bună guvernare instituţională în plan academic implementat de către cadrul naţional şi întreaga sferă de aplicare a politicilor publice, realizarea unui model antreprenorial de luare a deciziilor şi de asistare decizională în activitatea academică.

 

Comenteaza