Foto Harta care decide cum începe școala. Două zone din Cluj, în scenariul roșu

Harta care decide cum începe școala. Două zone din Cluj, în scenariul roșu
Harta care decide cum începe școala. Două zone din Cluj, în scenariul roșu
Harta care decide cum începe școala. Două zone din Cluj, în scenariul roșu

Ministerul Sănătății a publicat lista incidenței cazurilor de COVID-19 pe județe, pe baza căreia se decide care din cele trei scenarii se va aplica în școli.

Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au transmis Ministerului Sănătății și Inspectoratelor Școlare Județene situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi, iar școlile au la dispoziţie trei zile să stabilească scenariul în care se încadrează pentru începerea noului an şcolar. Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

În SCENARIUL 1 (VERDE), toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, rata de incidenţă la 1.000 de locuitori trebuie să fie mai mică de 1.

SCENARIUL 2 (GALBEN) prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este aplicabil la o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În SCENARIUL 3 (ROȘU), toți elevii vor face cursuri online. Acest scenariu va fi folosit pentru localitățile cu rata de incidenţă a infecţiilor mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Potrivit documentului publicat de Ministerul Sănătății, majoritatea localităților din județul Cluj sunt verzi, cu o rată a incidenței sub 1. Conform scenariului 1, toți elevii din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Turda, Huedin și din cea mai mare parte a comunelor ar urma să meargă la școală. Excepție fac două localități care se încadrează în scenariul roșu și alte cinci care se încadrează în scenariul galben.

Comunele Aghireșu, cu o rată de incidență de 4,41 cazuri la 1.000 de locuitori, și Cornești, cu o rată de incidență de 3,05 cazuri la 1.000 de locuitori, se încadrează în scenariul roșu, ceea ce ar însemna că elevii din aceste licalități vor urma școala doar online, adică scenariul 3.

În scenariul galben se încadează un comunele Borșa (1,25/1.000), Feleacu (1,69/1.000), Gârbău (1,78/1.000), Sic (1.31/1.000), Vad  (1,02/1.000), iar aici școlile ar urma să funcționeze după sistemul hibrid din scenariul 2.

“Pe baza situației epidemiologice furnizate de DSP pentru fiecare unitate administrativ teritorială, valabilă luni, 7 septembrie, ISJ Cluj propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din judet, urmând că CJSU să emită hotărârea finală în 10 septembrie”, a precizat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Comenteaza