Grevă la liceul Eminescu: li s-a promis o şcoală modernă, acum învaţă într-un fost internat

Grevă la liceul Eminescu: li s-a promis o şcoală modernă, acum învaţă într-un fost internat
Sătui să asiste neputincioşi la şantierul care le-a acaparat şcoala, elevii şi profesorii liceului Mihai Eminescu au decis să ia atitudine şi au organizat un protest chiar în curtea instituţiei de învăţământ în care au fost relocaţi.

Atât elevii, cât şi dascălii se arată complet nemulţuimiţi de modul în care se desfăşoară lucrările de reabilitare a liceului lor. Şantierul a început încă din luna iunie, iar până în septembrie ar fi trebuit să fie finalizate 20 de săli în care copiii să îşi desfăşoare activitatea. Constructorii nu şi-au respectat promisiunile, aşa că pentru cei peste 800 de elevi de la Eminescu, şcoala a început în condiţii improprii, într-un fost internat al Colegiului Tehnic Anghel Saligny. De aproximativ şase luni, lucrările s-au derulat în ritm de melc, iar constructorii invocă fel de fel de scuze pentru lipsa activităţii de pe şantier; o bună bucată de vreme lucrările au fost chiar sistate, iar şansele ca proiectul să fie dus la bun sfârşit până în vara lui 2016 sunt destul de mici.

Joi, în faţa clădirii de la Colegiul Saligny, aproximativ 200 de persoane, printre care elevi, părinţi şi profesori, au tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia şantierului. Cu banderole albe pe braţe, cu toţii au mărturisit că au ajuns la capătul puterilor. Deşi săptămâna trecută li s-a promis că din data de 7 decembrie utilajele vor putea intra pe şantier, constructorii nu şi-au respectat promisiunea, iar lucrările sunt exact în aceeaşi situaţie.

"O şcoală care nu este a noastră şi în care funcţionăm doar, sperăm, anul acesta. Ne-am întâlnit astăzi la o manifestare democratică în care dorim să ne exprimăm nişte gânduri, nişte idei. Trecem printr-un necaz mai mare şi anume faptul că şcoala noastră este în reconstrucţie. Ne-am strâns aici doar ca să arătăm că suntem o singură inimă care bate pentru un ideal nobil, acela de a fi educaţi, de a fi împreună şi pentru că merităm să ne bucurăm de respect", a explicat Daniela Ghiţă, profesoară.

Obişnuiţi cu video-proiectoare, spaţii generoase şi o sumedenie de materiale auxiliare, elevii de la Eminescu sunt privaţi acum de toate aceste facilităţi. Bunurile școlii, atât o parte din mobilier, cât şi materialele didactice pe care elevii le utilizau în anii precedenţi, au rămas în vechea instituție și sunt depozitate la demisol sau chiar în curte. În plus, atât copiii, cât şi profesorii se arată neliniştiţi în faţa viitoarelor examene care îi aşteaptă şi spun că actualele condiţii le-ar putea afecta rezultatele. Cu lacrimi şiroindu-i pe obraji, Nicoleta, o elevă de clasa a XI-a se arată îngrijorată de situaţia în care se află instituţia de învăţământ. "Ne este foarte greu. Stăm în săli foarte mici, nu avem condiţii bune şi, cel mai important, nu avem căldura sufletească pe care o aveam la Eminescu. O mare problemă este şi atmosfera pe care o resimţim şi tensiunea continuă care este chiar şi în pauze. E stresant. E aglomerat, nu ai loc, toată lumea e foarte agitată", mărturiseşte tânăra.

Spaţiile nu respectă nici măcar normele sanitare impuse: conform DSP, aerul respirabil (metri cubi de aer respirabil) dintr-o astfel de încăpere este pentru 16 elevi, în condiţiile în care în unele clase numărul lor este dublu.

"Sunt părintele unui elev din clasa a IX-a, fac parte din Consiliul de Administraţie a liceului şi reprezint poziţia tuturor părinţilor, părinţi care sunt nemulţumiţi de modul în care îşi desfăşoară activitatea copii lor. Condiţiile sunt total nepotrivite pentru procesul de învăţământ. Suntem nemulţumiţi şi de faptul că, de o jumătate de an, la vechea clădire nu se lucrează aproape deloc, iar ceea ce se lucrează este doar în ceea ce priveşte dărâmarea acelei şcoli şi nu renovarea ei, aşa cum se aştepta. Acum, în săli de 20 de metri pătraţi învaţă 30 de copii, nu au materiale didactice, nu au nici măcar aer suficient pentru a putea spune că au condiţiile minime de învăţământ, nu au acces la calculatoare, la diferite cărţi. Însă am putea să trecem peste toate aceste lucruri dacă am vedea că la vechea clădire se lucrează şi există şansa ca anul viitor să fie dată în folosinţă", a precizat Dănuţ Ioan Buzdugan, tatăl unui elev.

În spatele lucrărilor de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" se află asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi Vasile Pop. Pe de altă parte, Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei.

Comenteaza