Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, trage un semnal de alarmă: "Ne așteaptă o criză majoră de resurse umane în educație"

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, trage un semnal de alarmă: "Ne așteaptă o criză majoră de resurse umane în educație"

Profesorul clujean Mircea Miclea a atras atenția, în cadrul unei conferinţe, că peste 50% dintre cadrele didactice active la catedră au peste 50 de ani şi doar sub zece procente au sub 30 de ani.

Psihologul și profesorul universitar Mircea Miclea a atras atenția în cadrul conferinței organizată, marți, de Curs de guvernare, că "ne așteaptă cea mai gravă criză pe care a traversat-o sistemul de educație, criza de resurse umane". 

"Vă dau câteva date: În Uniunea Europeană, 40% dintre cadrele didactice din momentul de față au peste 50 de ani. Sub 30 de ani sunt doar 7%. Datele pentru România, 51% dintre cadrele didactice au peste 50 de ani, mai puțin de 10% au sub 30 de ani. Adică, din 208.000 de profesori care sunt în România, doar 19.000 au sub 30 de ani. Germania, ca să iau un singur exemplu, are nevoie de peste 25.000 de profesori până în 2025, adică peste 2 ani. Deci, ceea ce ne așteaptă este o criză majoră de resurse umane în educație", a afirmat Mircea Miclea, potrivit edupedu.ro.

Totuşi, e de părere universitarul clujean, statul ar putea interveni prin luarea unor măsuri şi facilităţi fiscale în domeniul educaţional. Printre soluții - o salarizare atractivă și bazată pe criterii de performanță, condițiile de muncă și modul în care sunt formați profesorii.

„În România, pentru educația și formarea continuă sunt implicați circa 4,9% din adulții cu vârste între 25 și 64 de ani. În Uniunea Europeană, media este 11,9%, deci noi suntem sub jumătate din media europeană în participarea la formarea și educația continuă. Asta ce înseamnă? Că ne adaptăm mult mai lent la ce se întâmplă în jurul nostru, cu tehnologiile (…), cu solicitările, cu cerințele, cu ideologiile. (…) Învățarea e un proces mai lent. Sistemele educaționale, nu numai la noi, oriunde în lume, sunt sisteme mai lente. Multă vreme, și realitatea era mai lentă. (...) Din păcate sau din fericire, nu știm din ce cauză, realitatea a luat-o razna. (...) Sistemul educațional nu se va putea mișca atât de repede decât cu o condiție, din punctul meu de vedere, dacă punem accentul pe partea finală a sistemului de educație, adică pe educația și pe formarea continuă. Acolo poți regla ritmurile”, a mai spus profesorul Mircea Miclea. 

 

Comenteaza