Festivism desuet la început de şcoală. Sau nu. SONDAJ: Ar trebui schimbat ceva?

Festivism desuet la început de şcoală. Sau nu. SONDAJ: Ar trebui schimbat ceva?
ZIUA de CLUJ vă invită la sondaj şi dezbatere despre modul în care este concepută prima zi de şcoală.

Şcoala începe, de când ne ştim cei mai mulţi dintre noi, cam în acelaşi fel. Copiii stau în picioare în careu, cu părinţii dinapoia lor (sau nu, la clasele mai mari), iar în centru se aşază la o masă diverse personaje - director/director adjunct, reprezentant al inspectoratului şcolar, preot, politicieni etc - care rostesc cuvântări. Majoritatea citite de pe hârtie, lungi şi plicticoase, bubuind în boxe, chiar dacă, cel mai adesea, nu le ascultă nimeni.

Anul acesta, am avut cuvântul ministrului Educaţiei, care şi-a amintit că a fost elev şi profesor, cuvântul inspectorului şcolar general, lăudând rezultatele copiilor clujeni la examen, şi, la Cluj-Napoca, cel al primarului, mândru că se dau burse şi se decontează călătorii cu mijloace de transport în comun. Aceasta în timp ce copiii s-au plictisit, s-au mutat de pe un picior pe altul, iar părinţii şi-au depănat amintiri despre vacanţa cu regret încheiată.

Festivităţile de deschidere seamănă, în bună măsură, cu inaugurările de drumuri. Ştim cu toţii aplecarea bolnăvicioasă a administratorilor/politicienilor de a tăia panglici tricolore cu fiecare asfaltare. Chiar dacă ea, asfaltarea, are doar doi kilometri lungime pe şapte lăţime. De ceva vreme, primarii mai „spălaţi" au renunţat însă la această mostră de festivism desuet, găsind metode mai inovative de a transforma cei doi kilometri de asfalt în voturi.

Poate fi interpretat ca lipsă de respect şi faptul că membrii prezidiului stau pe scaune, în timp ce întreaga asistenţă este ţinută în picioare. Teoretic, şcoala este despre elevi, nu despre directori, preot sau deputat invitat să-şi laude partidul.

„Nu există o regulă pentru organizarea festivităţilor, o normă internă, o hotărâre de guvern. Fiecare şcoală îşi organizează festivitatea cum doreşte. Unii cheamă biserica, alţii nu; unii invită poliţist, alţii nu.

Oricând se pot găsi variante de festivităţi mai atrăgătoare, care să le placă elevilor. Sunt unele festivităţi foarte frumoase; am înţeles de la colegi că la Agârbiceanu a fost foarte reuşită anul acesta. Eu am mers la un liceu cu profil tehnologic, unde a fost altfel, fără copii din clase mici emoţionaţi", a spus Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al judeţului Cluj.

ZIUA de CLUJ vă invită la sondaj şi la dezbatere. Au rost festivităţile de deschidere ale anului şcolar, în forma actuală? Ce ar trebui să se întâmple în prima zi de şcoală astfel încât părinţii şi elevii să participe cu mai mult entuziasm? Vă invităm să ne scrieți la comentarii.

Comenteaza