EVALUAREA NAŢIONALĂ. Notă maximă fără consultaţii. "Am izbucnit în plâns când am aflat că am luat 10"

EVALUAREA NAŢIONALĂ. Notă maximă fără consultaţii.
Dintre absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut evaluarea naţională, cinci elevi din judeţul Cluj au obţinut nota zece. ZIUA de CLUJ a vorbit cu două eleve ce au luat nota maximă şi a aflat ce presupune munca din spatele unui zece curat şi unde au de gând să meargă mai departe.

Maria şi Diana au învăţat singure, fără să ia ore particulare costisitoare. Diana Mocan de la Şcoala „Ion Agârbiceanu" este o fire foarte veselă şi deschisă, dar îi şi place foarte mult să înveţe, fiind as la matematică. Spune că a învăţat foarte mult în toţi aceşti 8 ani de şcoală, şi că nu a fost uşor să se pregătească.

„Am avut emoţii foarte mari la examene şi a fost greu să învăţ aşa de mult. Am învăţat singură, fără să iau ore suplimentare şi am făcut foarte multe exerciţii la şcoală, la română cu doamna profesoară Oana Cozma şi cu domnul profesor Simion Groza la mate. La examen la română într-adevăr mi s-a părut mai greu, dar la mate m-am aşteptat să iau notă foarte mare ", a spus eleva de zece.

Diana şi-a rupt foarte mult din timpul ei liber pentru a învăţa, timp în care prietenii ei ieşeau afară, dar sacrificiul a meritat pe deplin, iar rezultatul a emoţionat-o pe tânără până la lacrimi.

„Am izbucnit în plâns când am aflat că am luat zece şi părinţii mei sunt foarte mândri de mine. Profesorii de la şcoală m-au felicitat şi mi-au urat succes pe mai departe. Sunt foarte bucuroasă", a spus Diana.

Iubirea pentru matematică a îndreptat-o către profilul mate-info al unui liceu de top din Cluj şi visează ca în viitor să devină un programator de succes.

„Vreau să dau mai departe la Liceul „Avram Iancu" pentru că mi se pare cel mai adecvat pentru mine şi mai cunosc şi colegi care vor să meargă tot acolo. Mi se pare chiar frumos", a spus Diana.

Şi Maria Antonia Curta de la Şcoala „Ioan Bob" din Cluj-Napoca s-a pregătit mult pentru evaluarea naţională, mai exact timp de patru ani. Este însă un lucru care a dat roade la final: a ajutat-o să obţină nota zece şi la examene, şi la media pe clasele V-VIII.

„M-am pregătit împreună cu profesorii mei de la şcoală care m-au susţinut foarte mult, dar şi cu bunica mea care a fost profesoară de română. Meditaţii nu a mai fost nevoie să iau. Atunci când înveţi pe parcursul anilor este mult mai uşor, decât dacă începi cu doar câteva luni înainte", a psus Maria.

Ca orice elev bine pregătit, emoţiile nu au avut niciun cuvânt de spus, mai ales că pentru ea subiectele au fost foarte uşoare.

„Nu am avut emoţii decât la început, dar după ce am văzut subiectele şi cât sunt de uşoare mi-au trecut şi am început să rezolv ce mi s-a cerut".

Totuşi, pentru a ajunge în vârf este nevoie de multă muncă, dar şi rezultatele sunt pe măsură. Elevii de 10 ţintesc către liceele de top din oraş, iar Maria doreşte să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă".

„Vreau să merg la Racoviţă pentru că e un liceu bun şi profesorii de-acolo sunt pricepuţi la ceea ce fac şi cred că mă va ajuta mult. Încă nu ştiu exact ce vreau să fac după liceu, dar m-am gândit la medicină" a mai spus eleva.

Cinci elevi din județul Cluj au reușit să obțină media 10 la admiterea în liceu, calculată după notele obținute la evaluarea națională și cele din gimnaziu, potrivit datelor publicate pe edu.ro.

Dintre cei cinci elevi ce au avut media maximă de admitere, patru sunt din Cluj-Napoca. Aceștia sunt Petru Cristian Chirtoș, de la Școala Gimnazială "Liviu Rebreanu", Maria Antonia Curta, de la Școala Gimnazială "Ioan Bob", Maria Gyorgy-Spiridon, de la Colegiul Național "Emil Racoviță" și Diana Crina Mocan, de la Școala Gimnazială "Ion Agârbiceanu". Cel de-al cincilea elev cu media de 10 este Iulia Dana Pușcașu, de la Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Dej.

 

Comenteaza