Emil Boc: Suntem pregătiţi să începem şcoala la Cluj pe 14 septembrie

Emil Boc: Suntem pregătiţi să începem şcoala la Cluj pe 14 septembrie

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit vineri la ZIUA LIVE despre ceea ce au făcut autorităţile din judeţ pentru a se pregăti de începutul şcolii pe 14 septembrie. Acesta se bazează în continuare pe parteneriatul dintre cetăţeni şi autorităţi.

Având în vedere faptul că judeţul Cluj nu se află în zona roşie de risc epidemiologic, primarul îi laudă pe clujeni pentru că au acţionat responsabil până acum. Acesta spune că riscul de transmitere a virusului odată cu redeschiderea din 14 septembrie va fi scăzut deoarece la Cluj “există un parteneriat între cetăţeni şi autorităţi".

“Salvarea adevărată vine din afara spitalelor. Salvarea adevărată vine din ceea ce face fiecare. Vom fi gardienii respectării regulilor jocului, aşa cum am făcut-o şi până acum. Fac apel ca aceste reguli să fie respectate voluntar, pentru că niciodată nu vei reuşi cu forţa sau cu amenda să pui ordine peste tot. Pentru cei  care sunt rebeli se vor aplica regulile mai dure ale jocului ”, a spus primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Primarul spune că oraşul a acţionat solidar, ca şi comunitate. Oamenii s-au respectat unii pe alţii, iar “triada bunului simţ: purtarea de mască, distanţarea socială şi spălatul pe mâini”, a fost respectată în mare parte.

"Suntem pregătiţi la Cluj pe 14 septembrie să începem şcoala, sub rezerva avizării pe 7 septembrie de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu scenariu combinat. Clasele 0-4 merg la şcoală în fiecare zi, clasele a 8-a şi a 12-a merg la şcoală în fiecare zi. Restul claselor au învăţământ hibrid. Jumătate de clasă la şcoală, jumătate on-line, iar săptămâna viitoare se inversează”,  a comentat primarul referitor la începerea şcolii pe 14 septembrie.

Acesta a spus că autorităţile clujene au lucrat pentru acest scenariu încă de când au apărut primele informaţii ale guvernului despre deschiderea anului şcolar. S-a asigurat dotarea cu calculatoare, laptopuri, căşti audio, camere video pentru şcoli. Au fost cumpărate încă din luna aprilie 1.200 de tablete pentru copiii din familii cu venituri reduse, pentru ca niciun copil din Cluj-Napoca să nu fie în situaţia de a nu avea acces la un instrument necesar în noul an şcolar. "Nu am aşteptat ca cineva să ne împingă de la spate, am făcut aceste lucruri din timp”, a spus Boc.

„Au fost unele comunităţi unde nu era WiFi, degeaba ar fi avut tabletă. Am reuşit să amplasăm WiFi inclusiv în zonele defavorizate, pentru ca şi acei copii să aibă acces la educaţie, după ce au avut acces la tabletă. Aceste lucruri ţin de fişa postului (...) E uşor de zis nu-mi dă guvernul sau n-am primit indicaţii, n-am primit sfaturi. Părinţii trebuie să ştie ce fac în 14 septembrie. Aici sunt puţin mai radical cu cei care spun aşteaptă doar cu mâna întinsă sau să le dea de gratis”, a continuat primarul.

Acesta a făcut referire şi la contul creat de Guvern prin care se pot deconta aceste instrumente educaţionale achiziţionate de către autorităţile locale. Dar spune că în primul rând acestea, deoarece sunt finanţate din fonduri europene, trebuie achiziţionate mai întâi, iar abia pe urmă decontate.

Primarul spune că e prudent-optimist şi că are în vedere fiecare componentă a ceea ce înseamnă echipamente de protecţie la şcoală, dezinfectanţii, curţile şcolilor, etc., accentuând în acelaşi timp faptul că are o foarte bună colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

Comenteaza