Elevi premianţi la examene, proiecte inedite şi lucrări de modernizare întârziate. Retrospectiva anului 2015 în educaţia clujeană

Elevi premianţi la examene, proiecte inedite şi lucrări de modernizare întârziate. Retrospectiva anului 2015 în educaţia clujeană
La capitolul educaţie, anul 2015 a fost marcat, la Cluj-Napoca, atât de succese şi activităţi didactice desfăşurate în premieră, cât şi de scandaluri care au umbrit, într-o oarecare măsură, performanţa academică. ZIUA de CLUJ vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante evenimente din domeniul educaţiei.

Anul 2015 a fost unul benefic raportat la rezultatele tinerilor clujeni, care s-au poziţionat în fruntea clasamentelor la examenele de testare naţională şi Bacalaureat, precum şi din punctul de vedere al activităţilor didactice inedite care au fost concepute la Cluj. Pe de altă parte, nu au lipsit nici evenimentele neplăcute, care au scos la suprafaţă probleme ale sistemului educaţional, dar şi ale administraţiei clujene.

Clujul, fruntaş la examenele naţionale
Clujul a fost fruntaş la capitolul rezultate la Bacalaureat, ocupând primul loc pe ţară, cu o promovabilitate de 83,42% în prima sesiune a examenului, respectiv 34,13% în a doua. Însumat, la cele două sesiuni de bacalaureat, Clujul a atins o promovabilitate de peste 90%. La Evaluarea Naţională, elevii clujeni s-au situate pe locul al doilea la nivel naţional, tot cu un procent de promovabilitate de peste 90 la sută.

Cele mai bune şcoli, în 2015, la Cluj
În 2015, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a realizat un top al instituţiilor de învăţământ din Cluj-Napoca, în alcătuirea căruia au fost luate în considerare elemente precum ultima medie de admitere în liceu, mediile obţinute de elevi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, precum şi performanţele obţinute de elevi la diverse olimpiade sau concursuri şcolare. Iată clasamentul celor mai bune şcoli din municipiu: Locul I - Colegiul Național "Emil Racoviţă", Locul II - Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", Locul III - Liceul Teoretic "Avram Iancu" și Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai".

Scandal la un liceul de elită
Unul din scandalurile care a zguduit sistemul educaţional din Cluj-Napoca a avut loc în luna februarie a acestui an, în momentul în care peste 60 de elevi de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai au fost sancţionaţi pe motiv că şi-ar fi bătut joc de profesori. Totul s-a întâmplat pe un grup privat de pe rețeaua de socializare Facebook, unde copii au postat mai multe meme-uri şi fotografii amuzante care îi ironizau pe dascăli. Însă de la glume și până la a fi luați în serios a fost nevoie de doar un pas; deși păreau a fi departe de ochii publicului larg, discuțiile dintre elevi s-au răspândit rapid și mai mulţi profesori s-au "infiltrat" pe grup cu ajutorul altor elevi complici, iar întregul conflict a ieşit la iveală.

Învăţătoarea „jumătate de creier": a speriat copiii, încă este la catedră
O învăţătoare din Cluj-Napoca a fost surprinsă având un comportament total neadecvat faţă de micuţii în faţa cărora trebuia să fie un exemplu. Situaţia scandaloasă de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă a ieşit la iveală după ce mai multe înregistrări în care femeia îi jigneşte pe copii au fost făcute publice. Părinţii unei eleve au bănuit că situaţia de la şcoală le afectează copilul în mod negativ, aşa căi-au strecurat acesteia în ghiozdan un reportofon. Când au ascultat înregistrările nu le-a venit să creadă: "Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (...) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier", se aude pe una din înregistrări. În octombrie, învăţătoarea a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţie cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Mai exact, femeia a acceptat cinci luni de închisoare cu amânare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru purtare abuzivă. Din cauză că documentul nu prevedea interzicerea activităţii ca profesor în învăţământul primar, femeia poate să se întoarcă la catedră, deşi fusese suspendată în toamna acestui an.

Activităţi cu animale, terapii cu desene animate şi concursuri de cultură generală, în premieră la Cluj
În acest an, Clujul s-a evidenţiat şi prin activităţile didactice inedite pe care le-a găzduit în instituţiile de învăţământ din oraş. Spre exemplu, în fiecare joi, copiii unei grădiniţe din Grigorescu au ocazia de a interacţiona cu animalele, în cadrul unui curs care le dezvoltă atât abilităţile psiho-sociale, cât şi pe cele fizice, iar câinii, pisicile şi iepuraşii au devenit prietenii de nădejde ai micuţilor. Pe de altă parte, pentru copiii unui liceu pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca, Alma, un Labrador în vârstă de un an şi jumătate, a devenit terapeutul care le aduce instant zâmbetul pe buze. Un alt proiect inedit dezvoltat în premieră de specialişti ai departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj sunt desenele animate, elementele care fascinează universul copilăriei, care pot fi utilizate şi în scopuri terapeutice şi nu doar ca formă de divertisment. Specialiştii clujeni au realizat o serie de animaţii care îi ajută pe micuţi să facă faţă unor emoţii negative precum furia, vinovăţia sau anxietatea. O altă premieră dezvoltată în acest an la Cluj a fost o olimpiadă de cultură generală, pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, care îşi propune să transforme acest domeniu într-unul "cool".

Spitalul transformat în sală de clasă
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj spun, că, de departe, cea mai mare reuşită a acestui an a constituit-o introducerea cursurilor în unităţile spitaliceşti. Mai exact, de la sfârşitul lunii octombrie, copiii internaţi la Institutul Oncologic din Cluj au posibilitatea de a ţine pasul cu noţiunile învăţate de colegii lor la şcoală. Cu ajutorul profesorilor voluntari care s-au alăturat iniţiativei ISJ Cluj, micuţii vor putea să promoveze anul de studiu în curs sau să participe la evaluările organizate pentru finalizarea unui nivel de învăţământ.

Profesionalele, printre preferinţele copiilor
În 2015, şcolile profesionale au prins avânt la Cluj-Napoca. Raportat la ultimii ani, tot mai mulţi absolvenţi ai claselor a VIII-a lasă deoparte ideea de a învăţa într-un liceu teoretic, în favoarea unuia profesional, de unde ies direct de pe băncile şcolii cu o meserie. Învăţământul profesional dual este cu atât mai atractiv cu cât la finalizarea şcolii, absolvenţii au prioritate la angajări în cadrul societaţilor implicate, fapt ce îi avantajează şi pe agenții economici în asigurarea pe viitor a forţei de muncă bine calificate.

Şantierele unor şcoli din oraş, cuprinse de haos
În 2015 a început un proiect de modernizare a infrastructurii educaţionale şi de creştere a capacităţii de şcolarizare, care prevedea reabilitarea a trei şcoli din oraş: Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul Teoretic Mihai Eminescu şi Şcoala Generală Ion Agârbiceanu. În cazul ultimelor două instituţii de învăţământ, de jumătate de an lucrările au avansat în ritm de melc, iar reprezentanții şcolilor nu sunt convinși că acestea vor fi finalizate până la termenul stabilit în 2016. În plus, din cauză că au fost decopertate şi abandonate aşa luni de zile, unele clădiri au ajuns într-un grad avansat de degradare. Sătui să asiste neputincioşi la şantierul care le-a acaparat şcoala, elevii şi profesorii liceului Mihai Eminescu au decis să ia atitudine şi au organizat un protest chiar în curtea instituţiei de învăţământ în care au fost relocaţi; aceştia s-au arătat îngrijoraţi şi de faptul că actualele condiţii în care învaţă copiii le-ar putea afecta rezultatele la învăţătură. În spatele lucrărilor de la Şcoala Ion Agârbiceanu şi de la Liceul Eminescu se află asocierea Coldea Construcţii - Grup Energoinstal - Dava Invest. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi de Vasile Pop. Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetu Marmaţiei.

Noul sediu ISJ, în stand-by
Deşi ar fi trebuit ca noul sediul al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să fie inaugurat în acest an, lucrările sunt departe de a fi finalizate din cauza modului în care se lucrează la noul obiectiv. În cel mai bun caz, construcţia va fi gata în aprilie 2016. În spatele lucrărilor de la noul sediu al ISJj se află firma Construdava, aflată în insolvenţă, fiind deţinută în proporţie de 50% de Napocamin - firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene. Construdava a fost înfiinţată în 2006, cu doi ani înainte de Dava Invest, cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei.

UBB, inclusă în topurile mondiale de profil
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este una dintre cele mai bine clasate instituţii de învăţământ superior din România în topurile mondiale de profil, surclasând de multe ori celelalte universităţi din ţară. Astfel, în ultimul an, UBB a fost inclusă în clasamente precum Best Global Universities Rankings, BRICS & Emerging Economies Rankings, QS World University Ranking sau QS Emerging Europe and Central Asia (EECA) University Rankings. Tot la UBB, în 2015 a avut loc o premieră în învăţământul universitar din România: la Cluj-Napoca a fost lansat primul program de masterat după model britanic: Executive Master of Business Administration (EMBA) - o colaborare a Universitătatea Babeş-Bolyai şi University of Hull din Marea Britanie. Cursanţii se vor specializa timp de doi ani de zile în domeniul afacerilor şi vor avea parte de o experienţă care va îmbina partea teoretică, cercetarea, dar şi comunitatea.

Spaţii noi pentru USAMV
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a împlinit 145 de ani de la înfiinţare, iar instituţia a sărbătorit prin inaugurarea unei biblioteci şi a unor săli de cursuri pentru studenţi. Totodată, spitalul veterinar de urgenţă din campus, singura astfel de clinică din regiune, a fost dotată cu echipamente noi. Dotările pentru echipamente au depăşit, în ultimii ani, 7 milioane de euro, iar proiectele pe care universitatea le-a avut în derulare pe bani europeni au ajuns la 20 de milioane de euro.

Personalități distinse de universitățile clujene
În acest an, atât personalități naționale, cât și internaționale au fost distinse de universitățile din Cluj-Napoca. UBB a acordat distincții unor personalități precum vicepremierul Vasile Dâncu, lui Dean Spilmann - președintele CEDO, scriitorului Spaniol Antonio Gamoneda, lui Tim Hunt - laureat al premiului Nobel și multor altora. Pe de altă parte, Academia de Muzică din Cluj-Napoca i-a acordat faimosului tenor Jose Carreras, titlul de Doctor Honoris Causa.Tot în acest an, USAMV i-a conferit actualului premier Dacian Cioloş, fost student al instituţiei de învăţământ, titlul de Profesor Honoris Causa.

Alegeri pentru rectorat
În decembrie 2015, Alexandru Irimie a fost reales rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", cu 94,88% din opţiunea comunităţii academice. Celelalte instituţii de învăţământ superior din Cluj-Napoca (Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică, Universitatea de Arte şi Design şi Academia de Muzică) vor organiza alegeri în primele luni ale lui 2016.

Scandal de proporţii la o universitate privată
Cu doar o lună înaintea debutului noului an universitar, reputaţia unei universităţi private din Cluj-Napoca a fost pătată de un scandal de corupţie. În 27 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au decis să trimită în judecată două cadre didactice, doi studenţi şi şase masteranzi ai Universităţii Bogdan Vodă, acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. În rechizitoriu se arata cum cei doi îndrumători ştiinţifici au pretins diferite sume de bani, în lei şi valută, de la studenţi si masteranzi în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restantelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora.

Comenteaza