Efectul "viza de flotant": Ce nemulțumiri au părinții într-o școală din centrul Clujului

Efectul "viza de flotant": Ce nemulțumiri au părinții într-o școală din centrul Clujului

Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj-Napoca este una dintre cele mai "vânate" școli din oraș, astfel că numărul claselor pregătitoare crește de la an la an. Asta vine, însă, și cu probleme...

Sunt câteva școli în centrul Clujului care sunt luate cu asalt, an de an, de tot mai mulți părinți care fac tot posibilul - inclusiv să obțină o viză de flotant - pentru a-i asigura copilului un loc în clasa cea mai bună, la învățătoarea cea mai bună... Lucru de înțeles - fiecare își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Fenomenul nu rămâne, însă fără efecte: școlile au devenit supraaglomerate, iar conducerea acestora caută în fiecare an noi soluții pentru a reuși să facă rost de încă o sală de clasă pentru a putea "găzdui" toți copiii... Aici încep problemele - iată o situație întâlnită la Liceul "Avram Iancu", mai sus amintit:

Am primit pe adresa redacției un mail anonim în care ni se sesizează faptul că elevii dintr-o clasă pregătitoare "au fost strămutați dintr-o sală nouă de clasă, la subsol, într-o sală de 29mp - 25 elevi plus dascălul...".

"Se pare că sala a fost aprobată zilele trecute, după ce a fost și inundată, pe repede-nainte, deși nu corespunde normelor în vigoare (min 5mc aer / elev) și cei mici riscă să rămână 5 ani de zile la întuneric până la 8 ore pe zi (cei cu semiinternat). Se pare că așa se găsesc soluții pentru cei mai vulnerabili copii...", se mai arată în mesaj.

Contactat de reporterul Ziua de Cluj, directorul adjunct al liceului a explicat situația.

"Sună urât expresia 'într-un subsol', în condițiile în care mai avem 6 clase acolo, nu ar fi singurii mutați 'într-un subsol'. Este un demisol, geamurile sunt la nivelul pământului, e o sală de clasă și a fost și până acum. Inițial am folosit-o ca laborator de informatică pentru ciclul gimnazial, erau calculatoare, se țineau ore acolo", a precizat Marius Rusu, director adjunct la Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

"Ca să răspund situației prezentate - inițial clasei pregătitoare despre care vorbiți i-a fost alocată o sală în bibliotecă, o sală mare, destul de mare pentru clasa pregătitoare. Doamna învățătoare ne-a solicitat să găsim o altă sală de clasă, deoarece e prea mare spițiul și copiii nu aud ce spune, iar singura varianta a fost clasa în discuție. S-a organizat o ședință cu părinții la care am participat și eu, în care i-am rugat pe pățrinți să aleagă între sala lor din bibliotecă și sala numărul 1 din clădirea veche. Din 25 de părinți, 8 au fost împotrivă, care au votat să rămână în actuala clasă din bibliotecă. Momentan copiii sunt tot în sala din bibliotecă, a rămas să amenajăm cealaltă sală - să schimbăm parchetul, să igienizăm, la dorința expresă a părinților și, din câte am înțeles, astăzi doamna învățătoare le solicită părinților să își spună opinia în scris referitor la varianta de a rămâne în sala de la bibliotecă sau de a se muta în sala numărul 1. Decizia va fi a comitetului de părinți după ce se amenajează sala și o vor vedea", a adăugat directorul.

Acesta a spus că astfel de situații apar din cauza lipsei de spațiu cu care se confruntă școala, după ce numărul claselor a tot crescut în ultimii ani.

"Noi am cerut 3 clase de Pregătitoare și avem 6. Este foarte ușor să îți faci flotant și să vii la 'Avram Iancu'. În 2016, când am intrat în directorat, în școală erau 1.116 elevi, acum avem 1.600, deci cu aproape 500 mai mulți... Clasele a III-a și a IV-a sunt de după-masă tocmai din lipsă de spațiu, noi încercăm să mulțumim pe toată lumea, dar nu putem să inventăm săli de clase peste noapte. Până în clasa a III-a copiii nu au voie să facă ore de după-amiază, noi am încercat să-i tinem pe toți în școală, să nu-i relocăm, cum s-a făcut în alte școli.

Vă dați seama că toți am vrea să fie perfect - săli de 60 mp, cu 25 de copii și așa mai departe... Sunt săli la fel de mici cu un număr mai mare de copii. Aici e vorba de o clasă cu 25 de copii, una dintre cele mai mici clasă ca număr de elevi. Când am făcut repartizarea pe săli am ținut cont de numărul de copii. Avem tot felul de clase - mici, mari... nu știu dacă în alte săli se respectă numărul necesar de metri pătrați... Pot să vă spun că sunt mai multe clase în acea zonă a clădirii și până acum nu am mai avut niciun comentariu din partea niciunui părinte. 

Din partea noastră, copiii din clasa în cauză pot rămâne în sala în care sunt acum, cea din bibliotecă, dar în anumite condiții: acolo nu pot face semiinternat și nu pot să mănânce. De asta am făcut ședința, ca părinții să știe exact despre ce este vorba. Nu este nimic improvizat, nu ar fi singurii care au clasa acolo, plus că nu vor rămâne toți cei 5 ani în acea sală, e vorba doar de un an, cât sunt în clasa Pregătitoare", a explicat Rusu.

Întrebat dacă clasa în cauză a fost inundată în urma ploii de duminică seara, directorul a spus că, de data aceasta, apa nu a ajuns până acolo.

"Într-adevăr a fost inundată în urmă cu mai bine de o săptămână, acuma nu, dar a fost înlocuit parchetul, s-a igienizat, se zugrăvește sala din nou. Repet, copiii sunt tot în sala de la bibliotecă și pot rămâne acolo, dacă se dorește. Așa cum am spus, după ce se amenajează sala, părinții o vor vedea și vor putea decide", a punctat Marius Rusu.

 

Comenteaza