David, pe tema salarizării profesorilor pe bază de performanță: „Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici”
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Apr 2025, 16:18
- Educaţie
- Ascultă știrea

Ministrul Educației, Daniel David, ia apărarea profesorilor pe tema salarizării pe bază de performanță.
Într-o declarație transmisă de TVR Info, ministrul Educației, Daniel David, a respins ideea evaluării pentru componenta salarială, pentru care a explicat că ar trebui să existe standarde minime. Tototdată, David a spus că astfel de standarde să fie pentru toți funcționarii publici. Ministrul a spus că venituri diferențiate pe bază de performanță pot exista, dar nu salarii.
„Premierul Ciolacu a făcut aceste declarații din momentul în care a fost validat Guvernul în Parlament. El are această idee că performanțele profesorilor trebuie să fie corelate cu salariile. Eu am avut o discuție cu premierul Ciolacu, sunt absolut de acord că ne trebuie o variantă de performanță. Știți că discuțiile mele, inclusiv cu premierul sunt legate de faptul că aceste performanțe ar trebui corelate, în primul rând, cu veniturile.
În ceea ce privește salariile, și acolo avem nevoie de indicatori minimali, dar în condițiile în care vom crește salariile în mediul educațional, pentru a da profesorului un rol social adecvat în societate. Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici. Iar după aceea, dincolo de salariul minim, da, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite.
Așadar, suntem pe aceeași linie, doar că detaliile legate de implementare le voi discuta, așa cum am precizat și cum i-am comunicat și premierului, în luna mai, atunci când voi prezenta raportul de diagnostic asupra sistemului și soluțiile pe care le propun”, a declarat Daniel David, citat de Edupedu.ro.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe 2 aprilie, când ministrul Educației și Cercetării era într-o vizită în Statele Unite, că a fost decisă deja măsura conform căreia profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, potrivit oficialului.