Cum vor merge elevii din Cluj la şcoală din septembrie. Inspectoratul Școlar: exclus să fie cursuri doar online

Cum vor merge elevii din Cluj la şcoală din septembrie. Inspectoratul Școlar: exclus să fie cursuri doar online

Noul an școlar, care va începe în 14 septembrie, se va desfășura într-o variantă mixtă: o parte din elevi vor merge la școală zilnic, iar cealaltă parte va avea loc în sistem hibrid, însă varianta exclusiv online este exclusă, au anunțat reprezentanţii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj.

„Am început discuțiile și pregătirea noului an școlar înainte de anunțul președintelului Klaus Iohannis, în care a anunțat cele trei scenarii care depind de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19. Am dorit să fim pregătiți pentru orice situație în care vom fi puși.

Le-am solicitat tuturor directorilor de la nivelul fiecărei unități să analizeze împreună cu consiliul profesoral o variantă viabilă de desfășurare a cursurilor, evident, cu păstrarea măsurii de distanțare fizică, care va fi de această dată de un metru între elevi”, a declarat inspectorul general școlar Marinela Marc.

Ea a menționat că fiecare unitate de învățământ și-a analizat suprafețele din sălile de clasă pentru a vedea dacă au spațiu suficient sau dacă elevii vor fi nevoiți să vină în două schimburi. De asemenea, s-a dorit să se vadă dacă există infrastructura și logistica necesară pentru a se merge într-o variantă mixtă, hibrid: o parte la școală, o parte online, iar apoi prin rotație să se schimbe.

„I-am rugat în funcție de specificul activității, de posibilitățile pe care le au, să-și propună fiecare un program viabil de pus în practică. Fiecare și-a regândit spațiile pentru a respecta regulile. Deci venim la școală, fără varianta exclusiv online.

Din analiza proiectului fiecărei școli am ajuns la concluzia că în proporție de 50% se poate desfășura învățământul la fața locului, deci față în față. În acest scenariu s-au încadrat 101 școli. Cealaltă variantă, cea hibrid (jumătate la școală, jumătate online, iar apoi prin rotație), numără la ora actuală 109 școli. Asta e situația dacă ar fi să începem mâine, o să vedem și în funcție de situația epidemiologică”, a spus Marc.

Aceasta a adăugat că majoritatea din cele 101 școli care „vor veni cu siguranță la ore”, sunt din mediul rural, care au efective mici, dar sunt câteva și din mediul urban. Recomandările sunt „ca tot ciclul primar să vină la școală, să aibă două schimburi, dar cu program redus. La fel se va întâmpla și cu clasele a VIII-a și a XII-a, deci acestea au prioritate, să vină cu prezență zi de zi la școală”.

„Clasele intermediare, de la a V-a până la a XI-a, acolo unde se poate, se va merge integral la școală, iar unde spațiul nu permite și efectivele sunt mari, se merge pe varianta hibrid, jumătate vin la școală o săptămână, iar cealaltă jumătate urmăresc online activitatea, chiar cu posibilitatea de a inteveni la lecție, urmând ca săptămâna viitoare să se schimbe grupele între ele”, a conchis Marinela Marc.

Comenteaza