Cum se clasează cea mai mare universitate din Cluj într-un top mondial al disciplinelor predate

Cum se clasează cea mai mare universitate din Cluj într-un top mondial al disciplinelor predate
Universitatea Babeș-Bolyai se numără printre cele patru instituții de învățământ superior din România care figurează într-un clasament mondial al universităților în funcție de disciplinele predate.

În cea de-a șasea ediție a clasamentului universităților în funcție de discipline, universitățile românești au reușit să se mențină la nivelul de anul trecut, cu 10 locuri în Top 500, pentru 6 programe de studiu. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), spre exemplu, a ajuns pe cea mai bună poziție printre universitățile românești, pentru cea mai populară disciplină pentru acestea: Limbi Moderne, cu un loc în Top 101-150, fiind urmată de Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, în Top 151-200. De asemenea, UBB mai figurează în Top 201-250 pentru disciplina Matematică, respectiv în Top 401-500 pentru Informatică.

 

Image and video hosting by TinyPic

Comparativ cu ediția din 2015 a Clasamentului universităților în funcție de disciplină, se pot observa multiple schimbări în pozițiile ocupate de universitățile românești, UBB fiind singura universitate care a obținut rezultate mai bune față de anul precedent.

"Principala componentă a clasamentelor este Reputația Academică, care poate avea o pondere majoră în scorul final (70% pentru Limbile moderne, de exemplu). În majoritatea specializărilor STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică) ponderea este de 40%, restul scorului fiind alcătuit din Reputația Angajatorului (între 10 și 30%) și doi indicatori care măsoară activitatea științifică (numărul de citații per articol și h-index)", a declarat Aurora Burducea, specialist QS Intelligence Unit.

Topul este întocmit după analiza specializată a 76,798 de membri ai comunității academice și 44,426 dintre angajatori din întreaga lume, precum și analizarea celor 28.5 milioane de lucrări de cercetare și peste 113 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometică Elsevier). Harvard și MIT își mențin primele locuri, conducând topul pentru 24 de discipline, fiecare cu câteva 12 programe.

Comenteaza