Cultura generală, promovată în rândul tinerilor printr-un proiect dezvoltat, în premieră, la Cluj

Cultura generală, promovată în rândul tinerilor printr-un proiect dezvoltat, în premieră, la Cluj
Tinerii clujeni cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani au ocazia de a participa la un concurs care îşi propune să transforme cultura generală într-un concept „cool”. În timp, proiectul îşi propune să devină un brand de Cluj.

Proiectul, intitulat Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni - CuGeT, a fost iniţiat de Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi Primăria Cluj-Napoca şi se va desfăşura în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016, în mai multe etape de concurs. Ideea proiectului porneşte de la convingerea că un grad ridicat de cultură este un element necesar dezvoltării societăţii în ansamblul său şi are scopul de a readuce pasiunea pentru lectură în rândul tinerilor.

"Momentan ne adresăm tinerilor, dar nu excludem ca în viitor să lărgim grupul ţintă şi să dăm posibilitate tuturor clujenilor să intre în proiect. L-am gândit din dorinţa de a încuraja tinerii să se instruiască mai mult, să devină mai citiţi, mai informaţi şi să considere «cool» să aibă cunoştinţe de cultură generală. Noi sperăm să devină unul dintre cele mai iubite, frumoase şi importante evenimente ale Clujului. Am pornit în anul în care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului, în ideea în care ne dorim să dezvoltăm acest proiect şi să îl facem unul de tradiţie", a declarat Mihaela Rus, preşedintele AFA Cluj.

Participanţii vor fi împărţiţi în trei categorii de vârstă (clasele IX-X, clasele XI-XII şi tinerii de 18-25 de ani) şi vor concura prin completarea contracronometru a unor teste grilă. Chestionarele conţin întrebări elaborate de un consiliu ştiinţific format din profesori care şi-au dedicat în mod voluntar timpul şi cunoştinţele pentru a contura seturile de întrebări.

"Inspectoratul Şcolar de la bun început a spus un «da» hotărât propunerii şi ne bucurăm să fim parteneri ai acestui proiect în premieră în România, proiect dedicat tinerilor şi elevilor din municipiul Cluj-Napoca. Olimpiada vine în sprijinul eforturilor noastre de a completa actul educaţional de calitate cu activităţi extracurriculare, care să stimuleze gândirea elevilor", a precizat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj.

Valoarea totală a premiilor puse în joc este de peste 40.000 de lei, net. La fiecare din cele trei categorii, câştigătorii vor primi câte 5.000 de lei, ocupanţii locului doi - câte 3.500 de lei, şi cei de pe locul trei - câte 2.000 de lei. Toţi finaliştii vor fi recompensaţi cu câte 150 de lei.

Comenteaza