Boc, către primarii din vecinătăţi: "Nu așteptați să rezolve Clujul toate problemele". Vecinii din Bună Ziua se opun unei creşe

Boc, către primarii din vecinătăţi: "Nu așteptați să rezolve Clujul toate problemele". Vecinii din Bună Ziua se opun unei creşe

Locurile insuficiente din creşe sunt o mare problemă pentru Cluj-Napoca, generată în special de părinţii din localităţile vecine care, în ciuda faptului că regulamentul de înscriere s-a schimbat, continuă să îi aducă pe copii la creșele din oraş. Primarul Emil Boc arată cu degetul spre primarii din Floreşti, Gilău, Baciu sau Apahida. 

"Aş vrea să ne uităm şi în preajma Clujului, dragii mei. Dacă nu ne uităm ce e în Baciu, Apahida, Floreşti, Gilău... iar acolo nu construim creşe, grădiniţe, şcoli. Nu aşteptaţi să rezolve Clujul toate problemele; nu le va putea rezolva, inevitabil. Soluţiile trebuie să fie în comunitate, cât mai aproape de cetăţean. De aceea, în Sopor vom avea creşă, grădiniţă, şcoală la “walkable distance” (distanță de parcurs pe jos, n. red.).

Dacă în continuare va fi această migraţie pentru creşă, grădiniţă, şcoală de la zona metropolitană în Cluj-Napoca, nu vom rezolva problema. Nu am nicio jurisdicţie asupra comunelor din preajma Clujului, dar împreună cu primarii din zonele respective să stăm la masă şi să gândim o politică educaţională ţinând cont de perspectivele de dezvoltare.

Astăzi e Floreştiul, mâine va fi Gilăul. Clujul aşa se extinde. Astăzi este Apahida, va merge mai departe. Va fi Feleacul. În fiecare an Clujul are în buget bani pentru creşe noi. Clujul tot construiește, dar nu ştim ce este în preajma noastră”, a declarat primarul Emil Boc, în şedinţa de Consiliu Local din 2 aprilie. 

300 de noi locuri, până în 2020

Trei noi creşe, cu 290 de locuri, urmează să fie terminate în Cluj-Napoca până în 2020 (cea de pe strada Donath, din cartierul Grigorescu, chiar în primăvara acestui an). 

  • Grigore Alexandrescu nr. 47 A: 120 copii
  • Meziad nr. 4: 90 copii
  • Donath nr. 238: 80 copii

Creşa din Bună Ziua, blocată de vecini 

Primăria Cluj-Napoca mai avea în calcul construirea unei creşe cu 50 de locuri în cartierul Bună Ziua. Se pare că vecinii se opun, iar proiectul este în impas: "Vreau să atrag atenţia asupra unui eveniment destul de nefericit în ceea ce priveşte încercările municipiului Cluj-Napoca de a înfiinţa creşe. Cu regret am constatat atitudinea multor clujenilor legat de înfiinţarea acestor creşe.

Vecinii se opun vehement şi mă refer la un cartier unde nu există în momentul de faţă creşă, respectiv Bună Ziua, şi din cauza atitudinii şi refuzului expres al vecinilor de a da acordul notarial suntem în impas şi, chiar dacă avem un imobil unde putem să înfiinţăm grupe de creşă, nu putem face niciun demers local", a mărturisit viceprimarul Clujului, Emese Olah.

Aceasta a mai spus că, pe legislaţia actuală, municipalitatea nu poate asigura niciun ajutor financiar pentru a suporta cheltuieli legate de înscrierea copiilor în creşe private. 

Nou regulament de înscriere 

Consiliul Local aproba în ședință extraordinară, cu 22 de voturi ”pentru” și două abțineri, noul regulament pentru înscrierea copiilor la creșele administrate de primărie, scria ZIUA de CLUJ, în august 2018. Este un regulament care conține un criteriu prin care nativii clujeni sunt avantajați în fața celor veniţi din alte localităţi. La punctaje egale, primesc puncte suplimentare cei care au domiciliul în municipiu de mai mult timp.

”Articolul 20. La punctaje egale și opțiuni identice se introduc criteriile de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinților/reprezentanților legali în municipiul Cluj-Napoca după cum urmează:

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani - 1 punct

Între 4 și 6 ani - 2 puncte

Între 6 și 8 ani - 3 puncte

Între 8 și 10 ani - 4 puncte

Peste 10 ani - 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de doi ani nu se acordă niciun punct”.

Clujul dispune în prezent de 15 creșe, cu 1.142 de locuri. În 2018 au fost depuse 1.475 de cereri de înscriere pentru 570 de locuri rămase disponibile, astfel că peste 900 de copii au rămas pe dinafară.

Comenteaza