Update Video Contre în Consiliu Local pe tema școlilor. Șantiere încă în derulare și cursuri în schimburi vs. presiunea dată de zona metropolitană
- Scris de Anca Mureşan
- 12 Sep 2024, 11:20
- Educaţie
- Ascultă știrea
Începutul de an școlar 2024-2025 a dus la contre în ședința de Consiliu Local de joi, 12 septembrie, la Cluj-Napoca. Șantiere încă în desfășurare, cursuri în schimburi din pricina locurilor insuficiente și diverse lipsuri, ce îi nemulțumesc pe părinți au fost probleme ridicate de către consilierii USR. Conducerea primăriei dă vina pe primarii din zona metopolitană, care nu și-au dezvoltat infrastructura educațională deși populația din localități a crescut considerabil în ultimii ani, situație care pune presiune pe municipiu și care face ca investițiile derulate în oraș să fie trecute cu vederea.
Înainte de votul proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi, consilierul local USR Alexandra Oană a ridicat problemele cu care se confruntă părinții și elevii din unitățile de învățământ clujene, la câteva zile după începerea noului an școlar. Aceasta a vorbit despre șantierele încă în derulare, un pericol pentru copii - ex. Școala Gimnazială Constantin Brâncuși, școlile care sunt nevoite să țină cursuri după masa din pricina locurilor insuficiente sau să transforme cantine, subsoluri și laboratoare în sălu de clasă și lipsa investițiilor în clădiri de școală în oraș. A citit și câteva mesaje transmise de părinți îngrijorați, în special de la Brâncuși, însoțite de fotografii cu situația actuală a claselor - mochetă peste șapă, săli fără uși, remontarea geamurilor vechi pentru că cele noi nu au sosit încă, iar noul acoperiș va fi gata abia în noiembrie.
"În ultimii 20 de ani nu s-a construit nicio școală nouă, deși numărul elevilor a crescut peste 10.000 în ultimul deceniu. Proiectele de investiții din HUB-ul Borhanci și din Bună Ziua înaintează foarte încet. Mai avem și șantierele de renovare energetică, oportunitatea acestora nu intră în discuție, dar afectează buna desfășurare a cursurilor. Școala Brâncuși este încă în construcție, fără uși la clase, geamurile vechi au fost remontate pentru că și-au dat seama că nu ajung cele noi la timp, au pus mochetă peste șapă. Orele de curs au fost reduse la 40 de minute, cu 5 minute pauză între ele. La clasele mici se fac 3 ore de curs, pentur că la 11.30 vine altă clasă cu ore de după masă. Ca să nu mai vorbim de siguranța copiilor, care sunt nevoiți să iasă în pauze printre materiale de construcție sau alții, cu diverse afecțiuni, să fie expuși la praf", a spus consilierul USR.
Primarul Emil Boc a replicat că îngrijorările părinților sunt legitime și prioritare pentru administrația locală și că se face tot ce este omenește posibil pentru a rezolva aceste probleme, că se s-au găsit câteva soluții, dar și că ''oalele sparte'' pentru incompetența primarilor din zona metropolitană le plătește Cluj-Napoca.
"În primul rând, îngrijorările lor sunt legitime și prioritare pentru noi. Avem un constant proces de comunicare cu școlile și cu părinții. La Brâncuși, domnul viceprimar Tarcea s-a implicat personal și o să vă dea mai multe detalii. E o lucrare de amploare mare, au fost toate eforturile făcute, tot ceeea ce este omenește posibil se face. Nu poți să ai lucrări de peste 90 milioane de euro și să nu fie nimeni afectat. Evident că nemulțumirile le înțelegem și suntem atenți. Dar lucrările durează 6 luni, 1 an de zile și după intrăm în altă logică pentru zeci de ani.
Ceea ce am spus că noi am făcut, investiții în 6 școli noi - echivalent, se reia. Mergeți la Iorga, la Agârbiceanu și vedeți. Acem în derulare investiții de 206 milioane de euro. Numai vine cu vrea nu vede. Bună Ziua a plecat la drum, în Borhanci se lucrează. În concluzia unora nu se face nimic. O altă realitate, care nu se spune de dumneavoastră, este că populația Clujului nu a crescut în ultimii 10 ani. De unde diferența? De unde avem presiunea școală? Am fost în Apahida, Baciu, Florești. În Florești, unde sunt 80.000 de oameni, primarul actual abia încearcă să facă față cu niște școli noi. Ei nu au făcut nici infrastructură rutieră, nici educațională. Și cine plătește oalele sparte? Tot noi".
Viceprimarul Dan Tarcea spune că, din 2.338 de clase în Cluj-Napoca doar 117 sunt nevoie să meargă după masa, iar la școala Brâncuși s-a găsit relocarea elevilor, cu autobuze publice, la Energetic. Acesta recunoaște că aceste condiții nu sunt perfecte, dar se încearcă ce e mai bine pentru copii.
La punctul diverse, de la finalul ședinței de joi, mai mulți părinți nemulțumiți din oraș au luat cuvântul.
"Vreau să felicit administrația că a pornit așa proiect. Nu vreau discuție politică, nu mă interesează. Sunt un părinte pe care îl interesează siguranța și bunăstarea copilului lui. Elevii, profesorii și părinții au parte de un real disconfort. În prima săptămână, elevii nu au WC funcțional în clădire, ci merg la cea de la sala de sport. Școla are jumăte de acoperiș dat jos, cu o prelată peste. Este dată jos hidroizolația și termoizolația, vin temperaturile scăzute. Nu cred că va fi confort termic la etajul 2, unde sunt sălile de curs. Trebuie pusă presiune pe constructor, măcar pentru lucrările critice. Copiii vor sta în praf. Am găsit spații unde se pot muta cursuile, cu câteva luni înainte, autorizate ca școli private, le-am pierdut în detrimetrul altor școli pentru că școala ne-a promis că totul va rezolvat până la începutul anului școlar'', a spus un părinte.
La ședință a fost prezent și managerul de proiect, care a venit cu detalii despre acest proiect: ''Se lucrează la acoperiș, va fi finalizat până la sfârșitul lunii octombrie. Este unul provizoriu, care nu permite infiltrații. WC-urile sunt funcționale, la fel și partea de căldură. Geamurile vechi nu au fost demontate, ci vor fi înlocuite după ce vor fi gata lucrările și la parter și etajul 1. Ușile sunt comandate din Polonia, sunt mici întârzieri, mai durează de ordinul zilelor. Am făcut și un tunel de intrare și am delimitat șantierul pentru ca elevii să fie în siguranță".
Conform administrației locale, lucrările la etajul 2 vor fi gata până în luna ianuarie 2025, iar la toată școala în iunie 2025.
„Primăria municipiului Cluj-Napoca implementează proiectul „Renovare energetică Școala Gimnazială Constantin Brâncuși str. Horticultorilor nr. 1”, finanțat prin contractul nr. 129864, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, prin Componenta C5 – Valul Renovării/Operațiunea Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Valoarea totală a investiției este de 26.292.838,50 lei cu TVA, din care 13.386.262,66 lei cu TVA reprezintă valoarea finanțată prin PNRR. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni. Data începerii și finalizării proiectului: 22.12.2022 – 21.12.2025”, potrivit informațiilor oferite de Primăria Cluj-Napoca.