Conflictul generaţiilor: cum i-a calificat pe tineri un veteran de război

Conflictul generaţiilor: cum i-a calificat pe tineri un veteran de război
Colonelul în rezervă Constantin Mancaş, din Asociaţia Veteranilor de Război, i-a atacat dur pe tineri. El a fost contrazis de un lider al studenţilor, dar şi de un psiholog.

Când a vorbit despre tineri, colonelul în rezervă Constantin Mancaş a fost extrem de critic. I-a acuzat de lipsă de respect, ba chiar şi de lucruri mai grave.

Tinerii "trăiesc în prostituţie"

"Tinerii de astăzi nu au valori morale. Sunt nerespectuoşi, îşi petrec timpul consumând droguri, alcool şi trăiesc în prostituţie", a spus Mancaş. El consideră că generaţia actuală este mai preocupată de propriile plăceri, decât să înveţe şi le recomandă persoanelor însărcinate cu educaţia tinerilor să nu mai tolereze comportamentul acestora. "Îndrumaţi-i pe tineri către studii, astfel încât să devină specialişti în diverse domenii", a mai afirmat colonelul în rezervă.

"Cei din generaţiile mai mari trebuie să ne acorde o mai mare încredere"

Marian Paul Grămadă, reprezentantul OSUBB, consideră uşor pripit punctul de vedere al colonelului. Deşi recunoaşte că "un anumit segment din actuala generaţie nu are încă un set de valori bine înrădăcinat",  el crede că există şi o mare parte din generaţia tânără care nu se încadrează în tiparul descris de colonel. "Să nu uităm că printre aceşti tineri "fără valori morale", se numără aceia care ne reprezintă cu succes în competiţii internaţionale, câştigă premii onorabile, sunt apreciaţi peste tot prin lume datorită rezultalor lor", a spus Grămadă.

De asemenea, este de părere că tinerii sunt un produs al societăţii în care trăiesc, fiind o reflexie a sistemului în care sunt crescuţi. "Există tineri care îşi dedică timpul liber activităţilor de voluntariat, pentru a schimba ceva în comunitatea din care fac parte şi care nu aşteaptă nimic în schimb. Aşadar, în opinia mea, înainte de a emite astfel de opinii, trebuie să analizăm situaţia de la bază, de la firul problemei, iar cei din generaţiile mai mari trebuie să ne acorde o mai mare încredere şi totodată să ne susţină necondiţionat deoarece la urma urmei noi tinerii suntem cei care reprezintăm viitorul acestei ţări".

Psiholog: "Fiecare generaţie a fost la rândul ei o generaţie rebelă"

Conflictul între generaţii este considerat un lucru firesc, după cum afirmă şi pihologul Daniel David, şeful Clinicii Universitare. "Fiecare generaţie a fost la rândul ei o generaţie rebelă; la rândul lor, cei care-i consideră rebeli pe cei din generaţiile mai tinere s-au revoltat contra generaţiilor trecute". Cauza acestui conflict este schimbarea standardelor de la o generaţie la alta, iar ceea ce era valabil pentru cei mai în vârstă nu se mai aplică în cazul celor mai tineri.

Acesta mai spune că "toate studiile arată că nu putem vorbi de generaţii ratate intelectual, conflictul se naşte din cauză că fiecare are standarde diferite".

Teodora DEMIAN

 

 

Etichete
Comenteaza