Şcolile profesionale iau avânt: la Cluj, numărul claselor creşte cu 90%. Care sunt cele mai râvnite meserii

Şcolile profesionale iau avânt: la Cluj, numărul claselor creşte cu 90%. Care sunt cele mai râvnite meserii
Meseria, brăţară de aur. După această idee se ghidează din ce în ce mai mulţi şcolari, care aleg învăţământul profesional dual. Această formă de studiu este la mare căutare printre tinerii care îşi conturează viitorul încă de la cele mai fragede vârste.

Tot mai mulţi copii lasă deoparte ideea de a învăţa într-un liceu teoretic, în favoarea unuia profesional, de unde aceştia ies direct de pe băncile şcolii cu o meserie. Tocmai de aceea, în marile oraşe ale ţării vor fi create sute de clase la această formă de învăţământ. La Cluj, numărul acestora creşte de la un an la altul: numărul claselor profesionale care vor lua startul în toamna 2015 este cu aproape 90 de procente mai mare decât cel din anul şcolar precedent.

"Datorită cererii pe care am avut-o, am mărit foarte mult numărul de clase, astfel că ne-am propus 42 de clase, în toate domeniile, existând locuri de practică şi contracte pentru toate aceste clase", a explicat Valentin Cuibus, şeful Ispectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

La mare căutare sunt meseriile de bucătar sau mecanic, însă şi domenii precum tâmplăria, coaforul sau cosmetica le fac cu ochiul tinerilor. Alexa a terminat clasa a VIII-a şi se orientează pentru o viitoare carieră. Tânărul pare hotărât să abandoneze ideea de a studia la un liceu de elită pentru a se înscrie la o şcoală în care să înveţe o meserie.

"M-am gândit în primă fază la o şcoală profesională la profil de mecanică, după aceea un liceu la seral şi o facultate. Dacă merg la şcoală profesioanală, am un certificat în mană şi mult mai multe şanse de a gasi un loc de muncă", spune băiatul.

La fel ca el gândesc mii de alţi tineri din România. "Mi se pare mult mai util pentru ca ieşi direct cu o meserie din liceu. Eu aş dori să învăţ în domeniul alimentar, cel mai probabil mă voi orienta spre specializarea de bucătar", mărturiseşte o altă tânără.

Copiii se arată încântaţi de bursele lunare, dar şi de parteneriatele cu agenţii economici, pe care şcolile profesionale le au. Astfel, majoritatea celor care termină cursurile şcolilor profesionale au asigurat un loc de muncă.

Anul trecut, pe prima poziţie în topul preferinţelor a fost specializarea bucătar. La Liceul de iIdustrie Alimentară din Cluj, tinerii se pot îndrepta spre meseriile de patiser, preparator produse din carne, bucătar sau cofetar. În fiecare zi, copiii au ateliere practice la care învaţă fel de fel de reţete şi secrete ale bucătăriei. Iar orelor din şcoală li se adaugă cele de practică la agenţii economici.

"Absolvenţii de clasa a VIII-a aleg învăţământul profesioanal pentru facilităţile pe care le oferă. Statul oferă burse profesionale în primul rând, iar la noi în şcoală elevii primesc şi burse suplimentare din partea agenţilor economici parteneri. De altfel, copiii au asigurat locul în care vor putea face practică", a declarat Adriana Tarţa, directorul Liceului de Industrie Alimentară Raluca Ripan.

Practic, învăţământul profesional dual este cu atât mai atractiv cu cât la finalizarea şcolii, absolvenţii au prioritate la angajări în cadrul societaţilor implicate, fapt ce îi avantajează şi pe agenții economici în asigurarea pe viitor a forţei de muncă bine calificate.

Comenteaza